Ученици от Бургас издадоха книга с творби, създавани в час

 burgas-deca-kniga3Нестандартен поглед върху учебния процес демонстрираха учениците от Първо частно прогимназиално училище в Бургас. По случай 20-годишнината му, те събраха най-добрите си творби, създавани в часовете по литература и изобразително изкуство, и ги издадоха под името „В света на словото”.

Поезия, проза и цяла картинна галерия създават словесната палитра, както самите ученици наричат своя сборник 🙂 Под ръководството на литератора Добрин Казаков и преподавателката по изобразително изкуство Йовелина Петрова повече от четиридесет деца дават старт на своеобразно творческо състезание с бъдещите възпитаници на ПЧПУ и с естественото желание всеки следващ випуск да бъде по-добър от предходния.

Въпреки че много от засегнатите теми са предвидени в учебната програма за по-големите класове, творбите на малките таланти се отличават с изключителна зрялост на мисълта. „В света на словото” носи истини, които, въпреки че са казани от деца, трябва да бъдат прочетени от възрастните.

burgas-deca-kniga3В съчинение за бедността можем да прочетем, че „понякога материалният недоимък в семействата се компенсира с духовно богатство, със сплотеност и близост.”, а в съчинение за вярата – детското прозрение, че „човек без вяра не може да живее. Ако не вярваш в мечтите си, няма да можеш да ги изпълниш, а това ще те осъди на бездействие”. Вокални изпълнения и паузи с акустична китара, мултимедийни презентации с моменти от училищния живот, както и завети от отиващия си 7-ми клас, наситиха с емоции премиерата на юбилейния сборник.

„Съчиненията на моите възпитаници ми носят истинско удовлетворение, че съм учител на такива деца, с огромни възможности и гъвкава мисъл, податливи на образование и възпитание”- признава Добрин Казаков. „Учим учениците си да живеят в изкуството, да научават сложните правила на българския език чрез нестандартни задачи, които правят обучителния процес да изглежда като игра. Без значение дали говорим за математика, литература или изобразително burgas-deca-kniga2изкуство, не допускаме скука в часовете” коментират още преподавателите в училището.

Качествата на подобен поглед върху учебния процес са безспорни, след като за поредна година ПЧПУ се нарежда на челните места в класацията, представяща резултатите от изпитите по български език и литература и математика след седми клас. Една от абсолютните шестици по математика е на възпитаник на ПЧПУ, 9 от отличните оценки по математика и 14 от отличните оценки по български език и литература са на ученици на ПЧПУ.

You may also like...