Интензивни дъждове с гръмотевици у нас, приливната вълна по Дунав се движи към Сърбия

dujdИнтензивни дъждове с гръмотевици ще ни сполетят и днес, и утре, вещаят синоптиците. Очакват се и градушки като по-сериозните метео-ситуации се очертават в следобедните часове. Дунав все още е със спокойни води край българския бряг. Не такава е обстановката по европейското поречие.  

В Унгария към момента най-високи стойности на приливната вълна се отчитат при град Дунауйварош, която се очаква в сряда да достигне град Бая, в четвъртък Мохач, след което ще напусне пределите на Унгария в посока Сърбия, съобщават от Министерството на външните работи, позовавайки се на информация от посолството ни в Будапеща. Предпазните съоръжения в южния участък на Дунав, в чиято посока се движи приливната вълна към момента са почти завършени. По протежение на 807 км-овото поречие на Дунав на територията на страната с изградена защита от наводнения, на 508 км все още е обявено повишено внимание, 1565 души са евакуирани, като в момента постепенно се организира завръщането им по домовете.

С решение на правителството и в духа на добрите добросъседски отношения и взаимодействие в борбата с природните бедствия Унгария ще предложи на Сърбия помощта на общо 1000 военнослужещи за справяне с бедствието на територията на южната съседка. Допълнителен мотив е наличието на участък от река Дунав на територията на Сърбия, който би могъл да върне част от придошлата водна маса обратно към Унгария и така да застраши намиращи се в близост 11 унгарски селища.

В Германия метео-ситуацията се успокоява, по данни на посолството ни в Берлин. Единствено във федерална провинция Саксония Анхалт и някои по-малки селища по поречието на река Елба е разкъсана изградената дига, което е довело до евакуацията на един квартал в Магдебург и на град Витенберг. Напълно залято в следствие на спуканата дига е малкото селище Фишбег, населението на което е било предварително евакуирано. Намиращите се по поречието на река Елба селища в Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн са подготвени за прииждащата вълна. Предупреждения за опасност от наводнения са обявени и за провинциите Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания, Саксония Анхалт, Саксония и Долна Саксония.

Метеорологичната обстановка и в Чехия вече е спокойна. Продължават дейностите по обезопасяване на реките и отводняване на засегнатите от падналите вчера дъждове в Кралевохрадецка, Средночешка, Южночешка, Устецка и Пилзенска области, където, съгласно съобщенията на властите, ситуацията е овладяна.

По информация на Посолството на България във Виена,  част от пътищата в Австрия все още остават затворени. На места в западната част на страната, заради свличане на склонове и дейности по разчистването след наводненията, са затворени някои железопътни участъци.

Българските власти ни съветват, ако ни предстои пътуване, да се информираме предварително за прогнозите за времето в района, където отиваме и да имаме готовност да отложим тръгването си, ако обстановката го налага.

Може да харесате още...