Регламентиране на кариерното развитие поискаха от здравния министър специалистите по здравни грижи

zdrave1-sre6taНормативно регламентиране на системата за продължаващо обучение и кариерно развитие на професионалистите по здравни грижи поискаха на среща със здравния министър д-р Таня Андреева от ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според тях са необходими също по-гъвкави форми, с които да се облекчат специализациите на медицинските сестри и акушерките по Наредба 34.

С въвеждането на обучение без откъсване от работа, включително въвеждане и на дистанционни форми, ще се даде възможност на по-голям брой професионалисти по здравни грижи да специализират, което ще издигне качеството на медицинската дейност и ще създаде перспективи за по-нататъшно професионално развитие на кадрите, каза председателят на БАПЗГ Милка Василева.

В цифри това 26 755 медицински сестри, над 3500 акушерки, близо 2700 фелдшери и още хиляди други специалисти. Всички те са важен фактор за промяната в нашето здравеопазване и МЗ има волята да бъдат намерени работещи решения по поставените от тях въпроси, заяви здравният министър. Тя посочи, че голяма част от изложените проблеми изискват не толкова финансов ресурс, а приемане на промени в нормативната уредба, които вече многократно са обсъждани съвместно от експертите на МЗ и БАПЗГ и изрази увереност, че заедно ще намерят решения, които да отговарят на очакванията на съсловието.

Може да харесате още...