Прогноза за проливни дъждове у нас утре, в Унгария – очакват Дунав

navodnena_kolaПроливни дъждове и бури с гръмотевици оцветяват 19 области от страната ни в оранжево и жълто утре – според Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН, с оранжев код за опасни метеорологични явления са Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, София град и София област, Пазарджик, Пловдив, Благоевград. Жълт код е обявен за областите Видин, Кюстендил, Перник, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Русе. За източната част от страната не са прогнозирани опасни метеорологични явления.

И докато при нас, макар и всекидневно, засега все още само “капе”, съседите ни буквално се давят в наводнения. В момента високата вода на Дунав е вече в Унгария. Заради повишеното ниво на реката в Будапеща са затворени редица пътни участъци около поречието, но като цяло обстановката е нормална, без сериозни материални щети и човешки жертви, е информацията от нашето посолство там. Кметът на Будапеща призовава гражданите и гостите на столицата по възможност да не навлизат с автомобили в централната градска част и да използват обществения транспорт.

Главните сили на Гражданска защита се предислоцират от северната част на страната по протежение на Дунав на юг, следвайки основната приливна вълна. В сряда в Будапеща се очаква отмяна на въведеното предупреждение за бедствено положение. Следващи критични точки с повишено ниво на реката са Бата, Кишапоштаг, Бая и Дунафолдвар. Според прогнозите до четвъртък нивото на реката ще започне да се нормализира на територията на Унгария. Тогава пък се очаква високите води да стигнат България.

Българските власти призовават където и да сме, да слушаме метео обстановката и да избягваме пътувания в засегнатите от наводнения части.

От Министерството на външните работи съветват при необходимост българските граждани могат да се обръщат за съдействие към Посолството на Република България в Будапеща.

Посолство на Република България в Будапеща, Унгария
Адрес: 1062 Budapest, Andrássy út 115
BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE
Тел.: +36 1 322 0824, +36 1 322 0836; +36 1 342 3738
Дежурен мобилен телефон: +36 20 534 4559
Факс: +36 1 322 5215
E-mail: Embassy.Budapest@mfa.bg

Може да харесате още...