Лятото настъпва – мераклиите за сезонна работа в чужбина да се подсигурят с достатъчно средства

leti6te_sofiaАко имате намерение да пътувате за сезонна работа в страни-членки на ЕС, добре е да знаете, че в редица от тях за извършването на трудова дейност е необходимо да притежавате специално разрешение за работа и сключен трудов договор. Това напомнят българските власти в началото на лятото, когато по традиция цели семейства се хващат на сезонна работа в т. н. чужбина.

Министерството на външните работи настоятелно препоръчва на всички, които искат да припечелят в сезона, внимателно да обмислят предложенията за такава работа, които получават, както и да се уверят в легитимността на посредника и работодателя си. Неприятни инциденти през последните години показват, че обикновено обещаните в устни договорки с нелегитимни „посредници” условия на труд и заплащане за сезонна работа в чужбина, се разминават драстично с действителността.

Добре е да се подсигурите с достатъчно средства за периода на пребиваване и най-вече – за завръщането си в България, обясняват нашите власти и напомнят, че закрилата на държавата на българските граждани в чужбина не включва безплатно и безвъзмездно осигуряване на завръщане в България.

Българските дипломатически или консулски представителства в чужбина могат да съдействат за предоставяне на финансови средства за издръжката или завръщането в България на български граждани само ако техни роднини или близки депозират необходимата сума в Министерството на външните работи.

източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...