Работна група в МЗ готви предложения за нормативни промени в спешната помощ

bolni4en_koridorВ условията на недостиг на финансови средства, МЗ планира промени, които да мотивират кадрите за работа в Спешната помощ. Това съобщи здравният министър Таня Андреева на среща с ръководството на Асоциацията на работещите в Спешна помощ. Предстои създаването на специална работна група в МЗ от експерти по спешна медицина, която да обсъди в детайли редица въпроси и да излезе с конкретни решения, включително и по отношение прилагането на алгоритми на работа на спешните медици. Като следваща важна цел МЗ си поставя осигуряването на достатъчно добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ по отношение на тяхното заплащане, специализацията на лекарите и продължаващото им обучение.

МЗ ще направи анализ за възможността за интегриране на ЦСМП в процеса на оказване на неотложна помощ, възложена в момента на общопрактикуващите лекари. Сега в много случаи личните лекари не оказват такава помощ, а сключват договори с медицински центрове и ДКЦ, отдалечени от лекарските практики. Според представителите на Асоциацията, е целесъобразно да бъдат разкрити кабинети във филиалите, които на практика обслужват неотложните пациенти.

До 2-3 седмици се очаква Народното събрание да приеме окончателно новите, по-тежки санкции при посегателството над медицински специалисти. Те вече бяха гласувани на първо четене в пленарна зала.

Може да харесате още...