По-високата еднократна помощ за първолаци на социално слаби семейства – с постановление на 19 юни

glavnata_esen_zimaЕднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, ще получават 250, вместо досегашните 150 лева за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Тази сума се отпуска на семействата, отговарящи на условията за социално подпомагане и не е променяна от 2008 година. С допълнителните средства ще бъдат подкрепени 45 000 деца. Промяната ще бъде официализирана с постановление на МС, което ще бъде прието до 19 юни, съобщиха от пресцентъра на МС.

Втората социална мярка е свързана с разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 година. Тя ще се реализира чрез увеличение на индивидуалните проценти средно с 11,29% за всички целеви групи, като се постига номинално увеличение на границата за достъп до целева помощ за отопление за всички групи в размер на 15 лв. За целта ще е необходима промяна в Наредба №РД-07-5 за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, която министърът на труда и социалната политика ще направи до 28 юни.

Третата мярка е решението на правителството при второто четене на законопроекта за бюджета на ДОО, внесен от народни представители, да подкрепи увеличението от 1 юли 2013 година, а не от 1 октомври, на размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години от 240 лв. на 310 лв.
Общите средства за финансиране на мерките през 2013-та са в размер на 26,9 млн. лв. Те ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на ДОО и на МТСП е ангажиментът на Кабинета Орешарски.

Може да харесате още...