Стартира Международния симпозиум по живопис “Пловдив – от Твореца Сътворен”

pokriv7Панорамната гледка, която се разкрива от най-високия етаж на хотел Лайпциг Пловдив, ще вдъхновява трима от художниците, които ще се включат в Международния симпозиум по живопис “Пловдив – от Твореца Сътворен”: Никола Манев, Кольо Карамфилов и Тигран Сукиашян. Симпозиумът старира днес с организацията на Ротари клуб Пловдив-Пълдин и ще продъжи до 11 юни. Целта е да бъдат осъществени контакти между художници от страната и чужбина и чрез изкуството да се популяризира градът.

Домакините от Хотел Лайпциг, където ще отседнат тримата творци, твърдят, че гледката, която се разкрива от терасите на последния етаж на хотела, ще ги вдъхнови за картините им. Останалите участници в проекта, който рисува Пловдив, са Румен Нечев, Вълчан Петров, Станимир Видев, Владимир Якобчук, Мария Квиклис и Дарина Илиева.

Симпозиумът ще бъде отворен за всички, които искат да се докоснат до изкуството. За любителите на теорията са предвидени две лекции: на 4 юни с тема „От Алафрангите до Европа” и ще бъде изнесена от изкуствоведа Светла Москова и на 7 юни – „Оттук започва Пловдив” с автор археологът Божидар Чапъров. Сред посетителите на симпозиума ще бъдат и ученици от Художествената гимназия в Пловдив.

 Изложба в Стария град ще финализира събитието.  Тя ще бъде открита на 10-ти юни от 19 часа в галерия “Червеното пони”. Художниците могат да дарят някои от творбите на Ротари клуб Пловдив-Пълдин, които ще подпомогнат други инициативи в обществена полза.

Може да харесате още...