Първи протести срещу Кабинета Орешарски

protest15 дни след като положи клетва, Кабинетът Орешарски извади на улицата в няколко града на страната протестиращи.

Сред исканията на недоволните в София, Варна и Пловдив се оказаха: оставката на Правителството, касиране на изборите и провеждане на нови, нов изборен кодекс, запазване на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места и невъвеждане на турски език в училище.

В София освен пред парламента, протестиращи изразиха недоволството си пред Конституционния съд, централите на БСП,ДПС и АТАКА и дори пред турското посолство. Не се размина и с блокиране на кръстовищата при Орлов мост и Софийския университет. РЗС и НФСБ организираха и протетсно шествие под мотото „Без турски депутати в София!”

На нарочна пресконференция Мая Манолова от БСП изрази съжаление, че Денят на Ботев е избран за политически протести и попита, след което си отговори: „Гражданските протести свалиха правителството на Бойко Борисов през февруари, но дали днешните протести бяха граждански? Защото в тях не чухме нито едно гражданско искане, нито едно потъпкано право на граждани.” Манолова провидя зад Яне Янев лицето на ГЕРБ и на Бойко Борисов. И попита доколо протестите са били законни, отново давайки отговор на своя въпрос: Столична община е дала разрешение за две шествия – на РЗС и НФСБ от Дондуков до парламента и от Борисовата градина до парламента. Шествието пред централата на „Позитано” 20 беше абсолютно незаконно.

В Пловдив и Варна протестите бяха по-рехави. Под тепетата се чу силно недоволство срещу журналиста Николай Бареков, също пловдивчанин и наежени “майни” дори бяха готови да се разправят с екип, по погрешка взет за представител на ТВ7.

снимка: plovdiv-online

Може да харесате още...