Жълт код за опасност от повишаване нивото на Дунав в края на седмицата, в Чехия наводненията взеха 5 жертви

reka_mariza_01Водното количество в българския участък на река Дунав се очаква да започне да се повишава в края на тази седмица, според прогнозите на Немската метеорологична служба (DWD) и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), който се намира във Великобритания.  Според данни, постъпили в българското еко-министерство, около 9 юни в горното течение водата ще достигне средния праг, което се случва веднъж на 2 години.  В тази връзка е обявен жълт код и от министерството са изпратени предупреждения до областните управи и оперативните звена в териториалния обхват на реката – Гражданска защита, басейновите дирекции и АЕЦ „Козлодуй“.

Заради проливни дъждове и наводнения в Чехия, вчера чешкото правителство обяви тревога в 8 области на страната. Най-сериозна е обстановката в областите в близост до притоците на реките Вълтава и Лабе /Елба/ в Южночешката област – от Централночешката до Североизточната и Краловехрадецка област.

В Прага и други градове в Южночешка, Западночешка и Устецка области са евакуирани близо 3 хиляди жители. Затворени са детските градини, основните и средните училища в Прага. Движението на метрото в центъра на града е спряно, осигурени са автобуси, заместващи съответните линии.

В засегнатите територии на Чехия част от второкласната пътна мрежа е наводнена. Няма данни за затворени магистрали и прекъснати жп-линии; влаковете се движат с известно закъснение.

По последни данни наводненията са взели пет жертви. В посолството до този момент не са постъпили данни за пострадали български граждани, според информация на Външно министерство.

Във връзка с усложнената обстановка в Чехия, а и в останалите страни от Централна Европа, засегнати от наводненията, властите ни препоръчват на българските граждани, които планират да пътуват в този регион, да следят с повишено внимание метеорологичната обстановка и да спазват стриктно указанията на местните власти.

 източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...