Пламен Орешарски с амбиция минималната заплата да стане 450 лв. и за разширяване на гражданския диалог

poresharskiЗа мен е най-важното да намалим безработицата, която е на равнища от 90-те години, каза министър-председателят Пламен Орешарски в първото си ТВ интервю като премиер, дадено за БНТ тази сутрин. Той обясни още, че амбицията е минималната работна заплата да се повиши до 450 лева до края на мандата, а по отношение на пенсиите да се възстанови швейцарското правило. Според Орешарски, енергетиката се нуждае от ребалансиране – както по отношение на енергийния микс, така и на всички участници с енергийната система. Премиерът отбеляза и необходимостта да се състави стабилизационен план, чиято крайната цел е да не се повишават цените за крайния потребител. 

„Гледам на “Белене” като на икономика, а не на политика”, каза още Орешарски. Той съобщи, че регионалните фондове ще си останат в регионалното министерство и допълни, че България почти е останала без проекти. Така че една от най-важните задачи пред новото Министерство за инвестиционно проектиране ще е да координира изготвянето на проекти.

Според Орешарски, общество се намира в състояние на дезинтегритет. По думите му, хората от улицата са най-активната част от нашето общество, с които трябва да се води диалог. Според Орешарски те не трябва да се възприемат нито като опозиция, нито като съратници. „Разговорите с гражданските организации няма да спрат, напротив – ще ги разширим, ще изисквам от моите министри да правят срещи. Моите намерения са за четири годишен мандат”, каза още министър-председателят.

Относно персоналната структура на Министерски съвет, Орешарски подчерта, че е избирал министрите си по професионалните им качества. „Гледал съм професионалните качества на всеки един. Политическата отговорност винаги се носи от парламентарните сили, които подкрепят което и да е правителството. Що се отнася до оперативните действия и отговорността за грешките, сигурно ще има и такива, се носят винаги от персоналните министри, премиер и вицепремиер”, заяви Орешарски. „За мен е важно в момента да нямат обвързаности и действията им да са за реализация на общите цели”, добави премиерът по отношение на министрите си. Той обяви, че областните управители ще бъдат сменени в най-скоро време.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...