Единодушно в Парламента на първо четене: По-големи наказания за нападения над медицински специалисти

koridor_ leka_aparatПо-големи наказания за нападения над медицински специалисти прие парламентът, който гласува единодушно на първо четене четири законопроекта за изменения в Наказателния кодекс. Всяка от парламентарните политически сили е внесла свой законопроект, но текстовете са идентични, обясняват от пресцентъра на НС. С измененията посегателството на медиците се приравняват с причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган и други длъжностни лица, което според кодекса се наказва с лишаване от свобода.

Законопроектите, предлагани от ПГ на Коалиция за България и от Пг на ПП ГЕРБ, освен причиняване на телесна повреда, регламентират и наказанията за убийство на медицински специалисти като също се приравняват с наказания при убийство на съдия, прокурор, следовател, полицай и останалите, които се ползват със специална защита – лишаване от свобода от двадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Промените, подготвени от ПГ на Партия Атака, предвиждат в този кръг от лица със специална защита да се включат и учителите.

Новият министър на здравеопазването Таня Андреева призова МВР и правораздавателните органи да спазват тези промени в закона и подчерта, че трябва да има справедливост, и то не само за медицинските специалисти.

източник: пресцентър НС

Може да харесате още...