“Драсканица” в Конюшните на царя под тепетата тази вечер

DOODLE_POSTER“Драсканица” разказва за системата, която подтиска индивидуализма на всеки от нас още от деца, системата, която не зачита инакомислещите на установените правила хора – учи ни, че всяко различие е признак на бунт, а това по нашите ширини все още е “лоша” дума – казват от Кинематограф  LIVE,. Това е – филмирараната история на 5-годишния Пепи, който заключвайки се в склада на детската градина и отказвайки да комуникира с възпитателите си, ще ги постави на прага на безсилието. Единственият начин Пепи да излезе е да бъде разгадана рисунка, която той им пуска под вратата като ключ, рисунка на пръв поглед изобразяваща просто спирала, а посредата- точка. Ключът е във въображението, ще го намерим, ако за малко поне успеем да излезем от стереотипното си мислене и макар вече възрастни хора, ще научим неподозирани неща от едно дете,което ще помогне и на нас зрителите да… разгадаем рисунката.

Филмът беше селектиран на Short Film Corner в Кан през 2012, както и на българския фестивал “Златна роза”. Режисьорът събира на екрана едни от любимите български актьори като Татяна Захова, Янина Кашева, Павел Попандов, Искра Донова и Нина Димитрова, а в ролята на малкия Пепи е 8-годишният Константин Костов. Лентата е финансирана от Националния Филмов Център, както и от Американската фондация за България.

“Драсканица” на Любомир Печев, както и най-доброто от световното късометражно кино тази вечер на Кинематограф LIVE, сряда, може да се гледа в Конюшните на царя от 21 часа.

Може да харесате още...