Гражданските организации искат от депутатите повече публичност

mikrofon001В Новия Парламент се предвижда да се въведат два различни типа контрол – стандартният контрол в петък, както и блиц контрол, който да се състои след заседанията на правителството. Имаме шанса в условията на програмно правителство и при настоящото разпределение на парламентарните сили Народното събрание да си върне функцията на върховен държавен орган, каза Мая Манолова на среща с граждански организации днес, поканени да дадат идеи и да дискутират проекта на Правилник за организацията и дейността на 42-рото Народно събрание. Манолова добави, че от машина за гласуване НС трябва да се превърне в работещ орган, приемащ качествени закони и контролиращ правителството. По думите й, е необходим нов регламент за парламентарните изслушвания на министри, както и подобряване на законодателството. Предвиждаме да се създаде институт по законодателството, както и да има задължителна оценка за въздействието на всеки законопрект, което е заложено в Закона за нормативните актове, поясни тя. Трябва да направим опит да се разделим с някои порочни практики като например парите от партийните субсидии да следват депутатите; трябва да има яснота и прозрачност как депутатите харчат парите за сътрудници и офиси, които получават над заплатите си, допълни Мая Манолова.

Обсъжда се да се въведе онлайн-излъчване на заседанията на постоянните и временни комисии, обясни още заместник-председателят на парламента. Предлага се създаване на постоянна комисия по въпросите на гражданското общество, като един от заместник-председателите на парламента да има специален ресор „гражданското общество“.

Обсъжда се още депутатите да работят в Народното събрание три седмици месечно, а една седмица да бъдат по регионите си.

Павел Шопов /ПГ на ПП Атака/ обяви, че ще направят промени, свързани с ограничаването на парламентарното номадство.
Заместник-председателят на парламента Христо Бисеров /ПГ на ДПС/ посочи, че ще настояват да бъде създадена една постоянна парламентарна комисия за контрол върху дейността на всички служби за сигурност, прилагането на СРС и контрола на трафичните данни.

Парламентът да направи отново опит да се приеме етичен кодекс на народния представител, призова Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда.

Здравка Кръстева от Института за модерна политика каза, че Институтът предлага да бъдат публикувани в Интернет-сайта всички предложения, които народните представители внасят между първо и второ четене, да има регистър на лицата, които лобират за промени, за техните източници на финансиране.

Парламентарният контрол върху изпълнителната власт е от ключово значение, според Ивелина Алексиева от Института за модерна политика. Постоянните комисии следва да имат по-силен контрол върху съответните министерства, смята тя и добави, че в Правилника трябва да бъде записано изрично лично явяване на министрите в обсъжданията на политическо ниво. По думите й временните анкетни комисии трябва да се създават винаги на паритетен принцип.

Директорът на Програма “Достъп до информация” Гергана Жулева смята, че би трябвало в новия Правилник да има специално записване на задължение за публикуване в Интернет. Това ще реши проблемите на законодателството в последната минута. Според заместник-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков трябва да има публичност не само на обсъжданите законопроекти, но и на становищата на заинтересованите страни по представена предварително оценка за въздействие. Той посочи, че срокът между внасяне на законопроект и неговото гласуване не трябва да е по-кратък от един месец.

Представителите на неправителствения сектор подкрепят идеята за блиц парламентарен контрол на Министерския съвет, по-широко представителство на гражданските организации в работата на парламентарните комисии, както и за специален парламентарен контрол над МВР и службите за сигурност.

Мая Манолова предложи да има регистър на гражданските организации, партньори на парламента, който да е с активна регистрация.

Предложенията на гражданските организации могат да бъдат внасяни до 29 май до председателя на Временната комисия чрез деловодството на парламента. E-mail: podns@parliament.bg.

източник: пресцентър НС

Може да харесате още...