Германските власти предадоха на бг консулството ни във Франкфурт на Майн откраднат римски плакет

DunavskiВърнахме си с помощта на германските власти откраднат от България сребърен римски плакет на т. н. Дунавски конник, датиран от ІІ – ІІІ в. сл. Христа, съобщиха от МВнР. В рамките на тържествена церемония на 22 май в Министерството на науката и изкуствата на федерална провинция Хесен държавният секретар на ведомството Ингмар Юнг връчи на българския консул протокол за връщането на плакета.

Сребърният плакет е с размери 13 х 7, 5 см. и представлява обреден предмет от недостатъчно изследван до момента култ или антична мистерия, разпространен в армията в Римската империя и практикуван на територията по течението на Дунав в съвременните Австрия, Унгария, Сърбия, България и Румъния. Обектът е с предполагам произход от района на Русе и е бил изложен на търг в платформа за електронна търговия на 16 декември 2011 година.
Това е един от десетте известни на науката плакети на Дунавски конник от благороден метал, подчерта присъстващата на предаването проф. Аня Кльокнер от Университета в Гисен. Според нея, точно затова историческата му, културна и археологическа ценност е много висока.

източник: МВнР

Може да харесате още...