2 мандата за един ден, чакаме Орешарски за Кабинет

flag_bg22 мандата връчи за няколко часа в един и същи ден президентът Росен Плевнелиев. Без да е новина, първо Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство, въпреки че е с най-много депутати в Парламента. Борисов беше заявил отдавна действията си и днес просто реализира думите. 

Подобно дежа вю имахме и с мандата на БСП. Бързо, без мотане и кахърене, и на децата вече е ясно, че техният премиер ще се казва Плмен Орешарски.

“Пожелавам успешни преговори на г-н Орешарски, на председателя на Коалиция за България г-н Станишев, за реализиране на мандата. Парламентът по Конституция гласува както структурата, така и състава на правителството. Аз няма да участвам, декларирал съм го много пъти, пак го казвам ясно и категорично – няма да участвам в договарянето на едно или друго правителство”, каза Плевнелиев след консултациите с политическите сили, които проведе преди последователното връчване на мадати.

На въпрос за сегашния служебен премиер президентът съобщи, че ще се върне обратно в дипломцията като посланик.
Оттук насетне тече 7 дневен срок за съставяне на правителство. Вероятно, обаче, Орешарски ще е готов по-рано с кабинет.

По думите на Орешарски, първите сектори, които ще се разгледат, са енергетика и здравеопазване. Очакваме програмата му във вторник и правитеслтвото поименно. Както ДПС посоичха, то трябва да бъде гласувано на извънредно заседание точно тогава.

И така: два мандата, една цел – по-скоро да се състави правителство. И предимство на Борисов, който показа, че действа рационално без да мота топката в неговия терен.  Чакаме хода на Станишев, който с избора на министър-председател сам сяда на резервната скамейка преди играта да е започнала. Да видим…

Може да харесате още...