42 Парламент влезе във фаза от първия ден, ММ смени ЦЦ на председателското място

tryn_bairНовият Парламент, който беше избран след безпрецедентна по своите патриотични игри предизобрна кампания, стартира във вторник и веднага показа, че нищо старо не е забравено и нищо ново няма да се случи. Така – на фаза – депутатите се заклеха, но кворумът падна на 109 депутати заради отказ на 23-ма души – повечето от АТАКА да се регистрират в пленарна зала. По този начин новият председател на НС Михаил Миков от БСП успя да седне на стола на Цецка Цачева от предишното НС само с гласовете на собствената му партия и ДПС и да смени абревиатурата, позната като ЦЦ последните 4 години с първото double letter в новия парламент – ММ. 

Заместник-председателите му са другото ММ (Мая Манолова), избрана след като ГЕРБ и АТАКА напуснаха залата, и Христо Бисеров от ДПС. Не е ясно как второто Double М ще бъде озаптено да приказва, но отсега е ясно, че Бисеров, полят с вода от председателя, получи, макар и неволен урок, че той самият лично (а дали не и косвено – групата му) във всеки момент могат да бъдат отрезвени по подобен начин…

Преди всичко това, което може да се нарече първа серия от новото бг риалити, давано по всички тлевизори, Парламентът започна с тежка театралност в добрия смисъл на думата заради откриването му от секс-символа на соц. киното Стефан Данаилов. Освен че стоеше красиво на председателското място, той поне знаеше къде да направи пауза и как да накара сърцата и на политическите си врагове да трепнат при много човешката му реч като най-възрастен депутат в НС. В момента, в който отстъпи мястото си, обаче, обстановката рязко смени сюжета си.

Най-важното от словата на четиримата лидери:

Бойко Борисов отново подчерта, че ГЕРБ ще искат касиране на изборите, че коалицията между другите три партии е вредна. И рационално обяви: “Можете да разчитате на ГЕРБ за подкрепа за мерките, които трябва да се предприемат.Ще подкрепяме непопулярните мерки на Орешарски”

Сергей Станишев беше категоричен, че с исканото касиране на изборите ГЕРБ цели дестабилизация на страната и заяви, очевидно визирайки мндатите за съставяне на правителство: “Днес България наистина е затаила дъх, България очаква какъв дух, съдържание и тон ще зададем на Народното събрание…Изпитание за всички парламентарни групи е това напрегнато очакване“.

Юнал Лютви призова за успешно реализиране на втория проучвателен мандат и заяви: “Алтернативата е още едни избори, което е престъпно”.

Волен Сидеров – като обяви, че няма да подкрепя никого в Парламента, само народа, се обърна и към ГЕРБ, и към БСП и ДПС: “Ние ще бъдем вашият кошмар”.

В първия ден още – очаквано, тъй като беше широко дискутирано в медиите предварително – Цветанов потвърди, че иска да му се свали имунитета.

И политическата игра започна. Народът гледа, очаквайки проблемите, заради които излезе на протести през февруари, и не само… да започнат да се решават без значение на процедури, заяждания и задявки от миналото. Още е спокойно. И все още предстоящо лятно. Ако сега не избързат народните ни избраници да успокоят напрежението, фазата може още наесен да избие…

Може да харесате още...