Kопие на обковка на Черепишкото евангелие – дар за Папа Франциск от премиера; епископ Антоний служи молебен на гроба на Константин Кирил Философ

antonij1Копие на обковка на Черепишкото евангелие ще подари на Папа Франциск премиерът на България Марин Райков на 24 май, когато е първата аудиенция при него на наша официална делегация. Това е едно от най-старите евангелия в България, изработено през 1616 година от златарите Никола и Пала (Павел) от Чипровци. По време на официалната си визита Марин Райков ще се срещне и с държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне, на когото ще подари сребърна икона на Свети Иван Рилски с жития. След аудиенцията при Папата, който спечели сърцата на хиляди миряни заради разбиранията си за финансова скромност и липса на разточителство, българската делегация ще се поклони пред гроба на Константин Кирил Философ в Базиликата Сан Клементе, където тържествен молебен ще отслужиКонстантийският епископ Антоний, викарий на Западно и Средноевропейския митропoлит.

Програмата предвижда полагане на венци на исторически места в Рим, свързани с делото на светите братя Кирил и Методий и с българската история – паметната плоча в Базиликата „Санта Мария Маджоре“, където е отслужена първата литургия на славянски език, разказа за F2F TV епископ Антоний и допълни, че по традиция в края на деня на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий се състои и среща с видни български интелектуалци, които живеят в Италия, и представители на нашата общност там .

Два дни по-късно, на 26 май, епископ Антоний ще води неделната Света Литургия в църквата „Св. Св. Викентий и Анастасий“  в Рим, в която българските служения са възобновени след половингодишно прекъсване. Храмът беше предоставен на българската общност за богослужения от Папа Йоан Павел Втори. След като на Рождество служба там не успя да се случи, множество българи се поздравиха с Христовото възкресение след тържествената Рождественска литургия преди броени дни.

Може да харесате още...