Първият партизански роман, написан след края на комунизма, влиза в Пловдивския театър

alek-teatarПловдивският театър ще драматизира първия партизански роман, написан след края на комунизма. “Сестри Палавееви” на Алек Попов, когото мнозина българи помнят като автор на книгата и култовия филм “Мисия Лондон”, вече е предоставил право на Драмата под тепетата за създаване на театрален спектакъл по нашумелия му нов роман.Той ни пренася в бурята на 40-те години на миналия век и работи смело с историческите митове, прехвърляйки идеологическите щампи. Това е история за битки, предателства, смърт и  оцеляване, изпълнена с абсурдни и трагикомични ситуации, казва Алек.

Втората световна война е в разгара си, България се раздира от остри граждански конфликти. Две момичета от заможна софийска фамилия, близначките Кара и Яра, избягват от дома си, за да се присъединят към партизанското движение. Те попадат в отряда на Медвед, суров и властен командир, преминал през школата на съветското военно разузнаване. Още с пристигането си красивите близначки внасят смут в сърцата на народните бойци.  Само няколко часа по-късно отрядът попада в засада.
Оцелелите намират убежище в Даданския лес….Какво става оттук насетне – ще чакаме да видим от пловдивските актьори.

„Сестри Палавееви” е вторият съвременен български роман, откупен от театъра в последните две години. В момента режисьорът Иван Добчев репетира в Пловдив „Възвишение” по едноименния роман на Милен Русков, драматизация на Александър Секулов и Иван Добчев.

 

Може да харесате още...