Община Несебър ще поеме управлението на Слънчев бряг

NeseberОбщина Несебър спешно ще поеме управлението в Слънчев бряг – решението беше взето по време на среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев с ръководството на акционерното дружество, кмета на община Несебър Николай Димитров и представители на бизнеса, опериращ на територията на курорта, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Идеята общината да менажира транспорта, чистотата и порядъка в курортния комплекс от години се отстоява от Съюза на собствениците в Слънчев бряг с председател хотелиерката Елена Иванова и кмета на общината Николай Димитров. В крайна сметка тя бе приета както от МИЕТ, така и от ръководството на “Слънчев бряг” АД, като държавно дружество.

„Община Несебър акумулира всички приходи от местни данъци и такси, плащани от бизнеса в зона „Изток” на курорта. Ако тя поеме управлението на активите й, ще може да реинвестира средствата в подръжка на инфраструктурата. Сега общината стопанисва инфраструктурата само в зона „Запад”. Нейното състояние в момента е видно за посетители и бизнес. Чрез новия договор поддръжката и в двете зони на курорта ще бъде интегрирана и уеднаквена”, заяви Златко Димитров – изпълнителен директор на „Слънчев бряг” АД.

Дружеството остава собственик на земята и алеите, но ще подпише дългосрочен договор за менажиране с община Несебър, в който ще се уточняват параметрите на взаимните права и задължения. Така се удовлетворява напълно и искането на определени собственици за управление, подръжка и контрол на комплекса от общинската институция по техни правила.

В момента състоянието на инфраструктурата е перфектно, зелените площи са подържани изрядно, а правилата за контрол в Слънчев бряг са съгласувани и одобрени, според най-високите изисквания за ред и сигурност в полза на туристите. Основен приоритет трябва да остане комфорта на почиващите, осигуряването на тишина и минимален криминалитет в българския най-голям курорт, казват от комплекса.

Ръководството на „Слънчев бряг” АД нееднократно е отправяло предложения до различни държавни институции за промяна в начините на стопанисване на инфраструктурата в курорта. От години дружеството поддържа инфраструктурата на зона „Изток” от собствени приходи, тъй като е нямало механизми, по които събираните местни данъци и такси от собствениците да се реинвестират в нея.

Според поставения от министър Василев срок, проектодоговорът, чрез който община Несебър ще поеме управлението на инфраструктурата, трябва да е готов до 30 май. От акционерното дружество се надяват той спешно да бъде подписан и общината да влезе в правомощията си. Туристите вече са в Слънчев бряг, сезонът реално е започнал. Не е възможно точно сега комплексът да бъде оставен без управление. Дружеството трябва да финализира подготвителните за сезона мерки, които вече е предприело.

Договорите с полицията, с фирмите за видеонаблюдение, мероприятията по озеленяване и поддръжка на зелените площи, осветление на алеите и много други не могат да чакат новият управляващ инфраструктурата да бъде овластен и да започне да изпълнява правата и задълженията си, смятат от дружеството.
Според Златко Димитров, ако прехвърлянето на пълномощията за управление на инфраструктурата се проточи във времето, „Слънчев бряг” АД ще продължи да стопанисва инфраструктурата до подписването на договора.

И през тази година акционерното дружество предлага на пребиваващите в Слънчев бряг – летовници, работници, служители – да се включат в празненствата по случай откриването на туристически сезон 2013. Инициативите по откриването на сезона ще започнат още на 27 май с ретроспективна фотоизложба „Слънчев бряг – път във времето” в културен център Морско казино – Бургас. На 3 юни изложбата ще бъде преместена в Слънчев бряг, част от паната ще са разположени в алеята пред хотел „Кубан”, където няколко дни по-късно всички ще бъдат поканени на атрактивен хепънинг за работещи и туристи в курорта.

източник: пресцентър Слънчев бряг

Може да харесате още...