БГ власти спасиха нелегални имигранти, останали без храна и вода 3 дни

esenna_gora11 души, между които две деца на 1 и 2 годинки – бяха спасени след като прекараха 3 дни без вода и храна край яммболското село Крайново. Изтощени и напълно отчаяни, че няма да могат да намерят път в горситата местност и да оцелеят, в събота те се обадили на телефон 112 и помолили българските власти за помощ. 

43 гранични полицаи от пункта при Елхово, оборудвани с високопроходими автомобили и термовизия – участваха в спасителна акция след сигнала. Хеликоптер на борда със Специализирания отряд за въздушно наблюдение към ГПУ-Болярово – локализирал от въздуха групата, която била спряла на поляна на около километър северозападно от височината Севри баир при ямболското село. До мястото, обградено от гори, нямало пътища и пътеки. Когато нашите стигнали до хората, се оказало, че 8-те мъже, жената и двете деца са в безпомощно състояние като най-зле – с висока температура – били малчуганите.

Граничните полицаи пренесли на ръце до автомобилите почти всички чужденци и ги откарали до Крайново. Там им оказали първа медицинска помощ, а жената и двете й деца закарали в Ямболската болница.

Групата е от нелегални имигранти, съобщиха от МВР. Седем от мъжете са сирийски граждани от град Алепо, един е от Мароко. По тяхна информация, турски каналджия ги отвел до границата, посочил им направление и казал, че като вървят напред, ще излязат до ГКПП-Капитан Андреево. Граничният пункт се намира на около 100 километра от мястото, където са открити бедстващите хора.
По-късно в събота гранични полицаи от ГПУ-Болярово са открили край Крайново и друга група нелегални имигранти – 3 мъже, 1 жена и 4 деца. Те били без документи и заявили, че са от Афганистан и Ирак.
Работата по двата случая продължава.

Може да харесате още...