93 лева от „Акция Сиси“ в подкрепа на кампанията „Муковидцидоза-да добавим живот“

sisiДоброто е това, което се прави, когато някой падне и се нарани. Това ми каза първолачето Силвена Касабова, която близките и приятелите й наричат Сиси. Тя е крехко момиченце, което не спира да се усмихва, докато разговаряме за акцията, кръстена на галеното й име. Стартира в четвъртък с изработката на картички в занималнята на пловдивското училище „Кочо Честеменски“ и продължи на следващия ден с благотворителната им разпродажба в полза на деца, страдащи от рядката болест муковисцидоза.

Сиси изговаря думата съвсем правилно и без запъване. Знае, че връстниците й с тази диагноза понякога не могат да дишат без апарати. Обикалят по болници и им е много трудно, добавя с изражение, изведнъж станало сериозно като на възрастен. Тя самата си има приятелка, болна от муковисцидоза, и макар че е с почти 10 години по-голяма от нея, казва, че много я обича и иска да й помогне.

kalinaВълнувам се, защото за първи път ще продавам картички, които няма да ги направят студентите, а децата от моя клас и от моето училище, споделя Сиси, докато майка й раздава на нейните съученици материалите за изработката им. Всъщност, точно така й хрумва идеята за инициативата. От 3 годишна заедно с майка си Калина, тя е била първа помощничка в благотворителните разпродажби на Асоциация Муковисцидоза на картички, рисувани от големи хора. Защо пък да не го направим в училище, попитала майка си, после тя пък запознала директорката Елка Налбантова с идеята и от порива на момиченцето до случването на акцията се оказало, че дните са по-малко от пръстите на едната ръка.

Класът на Сиси старателно залепи по цветните картони калинки, пеперуди и цветя и пожела на децата, болни от муковисцидоза да бъдат радостни. Съучениците им от съседния първи кла си по-големите деца от Трети „бе“ добавиха още deca-muko3въображение и превърнаха картичките в истински послания за надежда. Мартин и Вили пожелаха весело настроение и добро бъдеще на болните деца. Трябва да има повече добри хора, за да може България да е по-усмихната, добавиха.
Равносметката след благотворителната продажба е, че децата от ОУ „Кочо Честеменски“ набраха 93 лева на следващия ден. В делото им ги подкрепиха родители, учители и съученици. Невероятно настроение, невероятни деца… сподели председателят на Асоциация Муковисцидоза Светлана Атанасова, която пристигна от Димитровград специално за Акция Сиси. Щастлива съм от това, което се случи – допълни.

А аз си мисля, че щом децата ни могат да ни вдъхновяват, има надежда за промяна в страната ни!

С благодарност към всички, които подкрепят кампанията Муковисцидоза – да добавим живот!

Може да харесате още...