Трета за годината донорска ситуация дава шанс за живот на 4-ма

bolni4na_ stajaНова донорска ситуация дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантации на сърце, черен дроб и два бъбрека. Донор е 44-годишна жена, приета по спешност в Пирогов, която въпреки усилията на лекарите, е изпаднала вчера в мозъчна смърт, съобщиха от Министерството на здравеопазването. След съгласие на нейните близки, екипите са експлантирали сърцето, черния дроб и двата бъбрека. Направени са изследвания и е преценено, че и четирите органа са годни за трансплантация.

До този момент вече са извършени две трансплантации – на черен дроб и на сърце. Органите са присадени на реципиенти след направени изследвания и комплексна оценка на състоянието им. Сърдечната трансплантация е извършена тази нощ в столичната болница „Св. Екатерина”. Реципиентът е 58-годишен пациент. Чернодробната трансплантация – в УБ „Лозенец”. Реципиент е 42-годишен пациент. Досегашните данни от следоперативния период сочат, че двете трансплантации са преминали без усложнения. Пациентите са в реанимация и възстановяването им протича нормално.

Днес в УМБАЛ „Александровска” предстои да бъдат трансплантирани двата бъбрека. Експертна комисия е определила шестима потенциални реципиенти, на които е необходимо да бъдат направени задължителните по алгоритъм имунологични и други изследвания за съвместимост. След получаване на резултатите и преценка на състоянието им, на двама от тях ще бъдат извършени бъбречни трансплантации.

Това е третата за тази година донорска ситуация. Здравното ведомство благодари чрез медиите на близките на донора.

Може да харесате още...