Съвременен софтуер за кибер защита разработват Български пощи

netwarsБългарски пощи започнаха работа по разработка и внедряване на иновативен софтуер за борба с паразитен софтуер от тип BOTNET, който прониква в големи мрежи от компютри. Целта е тестване и верификация на сигурността на информацията, предотвратяване и/или почистване от проникнал паразитен софтуер в подобни корпоративни мрежи, в които протичат отговорни бизнес процеси и/или се предоставят административни услуги на е-правителството, свързани с финансови транзакции и лични данни. Дружеството е единствения представител за България, който участва в проекта на консорциум от 28 компании от 14 държави – членки на ЕС. Проектът, който е спечелил консорциума и по който нашите имат задача в подтемата Коберсигурност е по Рамкова програма на Европейската комисия „Конкурентоспособност и иновации” и за период от 30 месеца и на стойност 15 538 831.71 EUR.

Предвид критичността на ИТ – инфраструктурата на „Български пощи” ЕАД от гледна точка на лични данни, възможни нерегламентирани финансови транзакции с тях и др.уги кибер-заплахи, целта на проекта е да се елиминират подобни възможности и да се  опазят личните данни в базите данни, съобщиха от дружеството.

На първия етап от работата в IT инфраструктурата на дружеството се внедрява мощния анти-ботнет софтуер за лабораторно тестване и пробна експлоатация. Целта е откриване, предотвратяване и блокиране на атаки от паразитен софтуер в мрежата на пощата. Софтуерът е разработен от партньор в консорциума по проекта – CARNet, представител на СЕРТ Хърватия и изследователска организация за разработка на софтуер.

Български пощи” ЕАД ще привлекат и подпомогнат компании от банковия сектор, от сферата на инкасо-услугите, на масовите гласувания по интернет в шоу-бизнеса и др. в борбата им с опасностите от атаки и проникване на опасни вируси, малуер и друг паразитен софтуер в информационните им системи и мрежи.

Може да харесате още...