Жива верига на Капитан Андреево

znak_stopДнес по обяд около 300 турски шофьори блокираха с жива верига пътя за Турция на паркинг “Генералово” и Руския паркинг – на 5 км и 2,5 км от граничния пункт Капитан Андреево, съобщиха от МВР. По техни данни, превозвачите не са допускали дори леки автомобили и автобуси. На място са били изпратени служители на ОДМВР-Хасково, жандармерия и гранични полицаи, които да тушират нарастващото напрежение. Междувременно са предприети мерки и за отбиване на тировете по паркингите по протежението на главния път за Турция. 
В 13,30 часа турските превозвачи са отблокирали пътя с условието, че ако до 17.00 часа не се стигне до споразумение за разрешаване на проблема, то отново ще затворят с жива верига платното към ГКПП-то.

Ситуацията с блокадите беше обсъдена от президента Росен Плевнелиев и министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков. Премиерът Райков запозна президента с проведените по негово указание разговори от страна на българския посланик в Анкара с турското транспортно министерство, както и с разговорите на българския консул в Одрин с администрацията на турското КПП Капъкуле. От пресцентъра на МС съобщиха, че в перспективата на предстоящите контакти между министрите на транспорта на България и Турция в Лайпциг на 22 май министър-председателят Марин Райков сподели намерението си да предприеме реципрочни мерки спрямо тези, които администрацията на Република Турция е приложила по отношение на българските превозвачи, по начин, който да създаде симетрия и с оглед отношението към турските превозвачи на територията на България.

Същевременно премиерът посочи, че е наредил на Министерство на вътрешните работи да предотврати всякакви действия на превозвачи от Турция на територията на Република България, които биха довели до нерегламентирано възпрепятстване на движението и товаропотока по българските пътища.

И президентът Плевнелиев, и министър-председателят Райков се обединиха около категоричното разбиране, че създадената ситуация противоречи на интересите ни на двете страни, и на стремежа им да развиват безпрепятствено икономическата си комуникация в интерес на желаната динамика на стопанските взаимоотношения.

Междувременно министърът на транспорта Кристиан Кръстев проведе среща с турския посланик, за да го запознае с позицията на България преди срещата на 22 май в Лайпциг.

Може да харесате още...