ГЕРБ ще поиска касиране на изборите

bb_banya_pytПървата партия след изборите – ГЕРБ – ще иска касиране на изборите. Това съобщи на пресконференция лидерът й Бойко Борисов. Жалбата до Конституционния съд ще бъде подадена днес или утре, а мотивът е “грубото погазване на закона в деня за размисъл”. Така новата ни българска история е готова да се сдобие с поредния уникален ход след патенти от близкото минало като два синода или пък цар-министър председател. Дали този ход ще донесе на ГЕРБ сплотяване на твърдия електорат и нови привърженици или обратно – предстои да видим.   Предстои да видим и решението на Съда, за което Борисов изрази надежда да се случи колкото може по-скоро. Във всички случаи – играта ва банк на експремиера, срещу чиято партия се обединиха необединими допреди изборите партии и медии, носи големи рискове, но пък е сигнал за публиката, че наблюдава силен играч.

„В конфигурацията, в която са четирите политически партии в момента, не би могло да се направи правителство. Новите избори могат да бъдат направени в рамките на месец – месец и половина. Нищо по-лошо няма да стане от това, което е в момента през това време. По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции, които да работят”, каза Борисов. И подчерта, че е несериозно да се говори за програмно правителство, защото: “БСП казват, че ще се строи “Белене”, ДПС не иска, “Атака” е за. По важните теми партиите БСП и ДПС и Атака са на различно мнение. Единственото, което виждам, че могат да направят, е да се вземе голям заем, който за година – година и половина да изхарчат. Ако това се направи, Господ няма да може да спаси България“.

За да изиграе докрай картите си от този пасианс, Борисов съобщи, че в деня, в който депутатите положат клетва в парламента, Цветан Цветанов ще си подаде молбата за сваляне на имунитета. Ето и останалите ходове, подредени в аванс пред медиите: „Ако Конституционният съд не се е произнесъл да бъдат касирани изборите, ще предложа правителство на малцинството, защото съм длъжен заради този над един милион българи, които са застанали зад нас.” Знаейки, че той няма да бъде приет, експремиерът хвърли топката към Станишев като заяви, че в тежката ситуация в момента най-добре е той да поеме премиерския пост. При следващи избори пък най-добре е БНБ да си отпечата и разпространи бюлетините, допълни.

„Господ ни е свидетел, нищо общо нямаме с тази печатница”, заключи  Борисов по темата с костинбродските бюлетини. Заради истериите по която в деня за размисъл служебният премиер Марин Райков призова и ЦИК да си каже има ли нарушаване на правото за размишление в деня преди вота. С което пък откри фронт за размишление, че може да се иска касиране…

И така, очаква ни горещо лято. В което вместо в морето, май можем да газим в избори …

Може да харесате още...