Прокуратурата прекрати производството по т.н. дело за „бебето във фризера“

znak_stopПо делото, добило гражданственост със зловещата фраза „бебето във фризера“, няма извършено престъпление, ето защо с постановление от 8 май Великотърновската окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство. По делото не са привличани лица в качеството им на обвиняеми, допълниха от Прокуратурата.

Свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство и заключенията на първоначалната съдебно-медицинска експертиза, както и допълнителната деветорна съдебно-медицинска експертиза водят до извода, че плодът на свидетелката след израждането му е бил в състояние на висока мозъчна смърт, но е проявявал жизнеподобни признаци. Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност.
Последващите действия (записването на процеса като аборт, а не като раждане; неизпращането на трупа на бебето за аутопсия) на лицата от медицинския персонал на МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица не са престъпление, смятат от Прокуратурата и се мотивират, че това етака, защото „не е съществувал годен предмет, тъй като не се касае за живороден човешки организъм“.
Случая нашумя след като по него в пленарна зала на НС тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изнесе данни от разговор между лекари в болницата и това раздели на две крайни групи обществото: едната – възмутена от цинични забележки между медиците по отношение на плода, другата – от изнасянето на СРС и компрометиране на лекарите без Съдът да ги е признал за виновни.

Може да харесате още...