Избираме лекар или екип само по своя воля, като придружители на деца в болницата – не плащаме

leglo-bolnivcaИзбирането на лекар/екип от пациента да става само след като той вече е хоспитализиран по клинична пътека и му е определен лекуващ лекар или екип. Това предвижда проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредба от 2006 година за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, публикуван от днес на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. За да се гарантира това право на пациента в практиката, в заявлението за „избор на лекар/екип“, се въвежда нова рубрика, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Новата рубрика ще се попълва от лечебното заведение и в нея ще се вписва лекуващия лекар/екип, определен при хоспитализацията на пациента. Идеята е по този начин да се предотврати възможността да бъдем принуждавани да правим задължително избор на лекар/екип.

Промените създават условия да имаме и по-голяма яснота за възможностите да ползваме допълнително поискани услуги. В същото време се премахват условията, които позволяваха на болниците да включват в ценоразписите си недопустими за заплащане „допълнителни услуги“.
С промените в Наредбата тези услуги, свързани с битовите и организационни условия в болниците, се изброяват изчерпателно. Причината е, че след анализ на утвърдените от лечебни заведения за болнична помощ ценоразписи, са установени разнообразни практики, които в някои случаи включват и недопустими за заплащане „допълнителни услуги“. Сега, след като вече са конкретизирани по вид, е оставена възможността болниците да ги остойностяват самостоятелно на пазарен принцип.
Изрично е разписано още, че не се допуска заплащане за придружаване на болни деца!!! В кръга на възможните услуги, за които се заплаща, е включено придружаването на болен над 18 години, но само при условие, че за придружителя е осигурено легло.
В нормативния акт се въвежда и понятието „консултация/консултативен преглед от лекар във връзка с предстоящото болнично лечение на пациента, за което той е насочен за хоспитализация“. Тази консултация може да се извършва само преди хоспитализирането ни по съответната клинична пътека, а не след като вече сме приети за болнично лечение. Цената за консултацията/консултативния преглед се определя от лечебното заведение, като се допуска възможност за диференциация според заеманата длъжност на лекаря, в т.ч. академичната длъжност, трудовия стаж и научната степен.

Може да харесате още...