На 17 май проверяваме безплатно кръвното си налягане и имаме ли аритмия

bolni4ni_002На 17 май ще можем да си премерим безплатно артериалното налягане чрез нова технология, която ще позволи да се диагностицира и сърдечна аритмия (предсърдно мъждене), ако такава съществува. Акцията ще започне в 9 часа в София, Пловдив, Плевен, Варна, Велико Търново, Русе, Бургас, Хасково, Пазарджик и Стара Загора. Поводът е Световния ден за борба с хипертонията. В столицата мобилните пунктове ще бъдат разкрити на четири места – в градината на Народния театър, пред бившата софийска градска баня, в парка „Заимов“ и в Западен парк. 

Предсърдното мъждене е хронично заболяване, което причинява невъзвратими промени в сърцето, води до сърдечна недостатъчност, влошава качеството на живота, влошава когнитивните функции на мозъка, посочи на пресконференция днес проф.д-р Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония (БЛХ). Рисков фактор за възникването му в 40% от случаите е наследствената обремененост. Другите основни причини за предсърдното мъждене са: артериална хипертония, захарен диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол. В 30% от случаите предсърдното мъждене протича безсимптомно, но то е основната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчно-съдови.

Изнесени бяха данни, че при съчетаване на предсърдно мъждене с артериална хипертония рискът от мозъчен инсулт нараства от 3 до 5 пъти. То често съпровожда редица сърдечни заболявания, но при значителна част от пациентите (около 30%) няма установими признаци на сърдечна болест.

Световният ден на хипертонията (СДХ) е иницииран от Световната лига по хипертония с цел да се повиши информираността на обществото за заболяването и за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане. Затова през тази година мотото на Световния ден е : „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм” като се поставя акцент върху предсърдното мъждене като най-често и най-рисково ритъмно нарушение в резултат на артериална хипертония. Статистиката показва, че долната възрастова граница на хипертонията пада все по- ниско и вече има регистрирани случаи на деца с това заболяване, което налага обществото все по-ясно да се осъзнае ролята на рисковите фактори.

Може да харесате още...