МС: Тонерите в копирните машини за вота издържат 190 страници

izbori_001Тонерът на копирната теника, осигурена за вчерашния вот, издържа 190 страници. Това са показали тестовете в администрацията на МС, съобщиха днес от пресцентъра му по повод оплаквания, че мастилото свършило и се наложило някои секции да чакат с часове за доставка на ново. Общо 12 300 броя от три моделаса доставени в страната за изборния ден: съответно: HP Deskjet 1050 – 6800 бр., HP Deskjet 3050A – 1 500 бр., и HP Deskjet 2515 – 4 000 бр., с осигурен над 10% резервен консуматив (1490 бр.). 

Във връзка със сигнал, получен от лидера на ДПС Лютви Местан, е направена проверка по области и е поискана информация от фирмата, доставила копирните машини. Получената информация показва, че в процеса на копиране в отделни секции машините са били претоварени и в тази връзка са „спрели да копират“, което е коментирано като изчерпан консуматив.
След направени консултации и дадени указания, работата с тях е продължила без да се налага осигуряване на допълнителен консуматив.

В част от областите допълнителен консуматив е осигуряван от резерва, предоставен с централизираната доставка, от допълнително осигурен от общинските администрации резерв, както и от магазините на доставчика, където е имало осигурено дежурство. Получената информация не потвърждава изнесеното в сигнала на Местан, категорични са от МС, откъдето допълват, че имат информация как в отделни секции е правено копиране и на други материали, различни от предвидените по Изборния кодекс.

Посещенията на мобилни групи по избирателни секции са около 100 за двата дни – събота и неделя, за цялата страна.
Регистрираните замени в следствие на посещенията включват 16 копирни устройства и 28 консуматива (повечето от които в област Смолян неделя вечер).
Има много общини и големи градове, където не е имало повиквания на мобилните групи за целия уикенд, като Банско, Гоце Делчев, Кюстендил, Димитровград, Русе, Силистра, Добрич, Бургас, Самоков, Ихтиман, Ямбол, Сливен, Карлово.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...