Марин Райков: Дадохте обещание на хората, сега ги изпълнете

marin rajkovИзключително силно изказване на премиера Марин Райков в първия ден след вота. И точно 2 месеца от идването на власт на служебния кабинет. Публикуваме го без съкращения и без редакторска намеса, защото си струва да го прочетем. Без значение кого сме подкрепили с глас или защо не сме отишли до урните.  И така: 

“Уважаеми дами и господа, преди всичко искам да благодаря на всички българи, които гласуваха. Изборният ден премина и приключи успешно и спокойно, що се касае до създадената от мен организация. Не мога да не отбележа, че това се случи въпреки цялата кампания срещу тези избори и срещу действията на служебното правителство. Факт е, че около 50 на сто участие в тези избори – ясно говори, че българските избиратели не се подадоха на манипулациите и на слуховете.
Изкуственото нагнетяване на напрежение, умножаването на скандалите, хипотезите, тиражирането на различни сценарии имаше за цел да демотивира българите да не гласуват. Държа да напомня това не се случи. За тези от вас, които забравят това, ще подчертая следното.
Ние поехме управлението на страната, което политическите партии отказаха да поемат. Хората от моя екип поеха управлението на страната в тежък момент. И всеки един от тях влезе в правителството без личен политически дневен ред и без материални или други амбиции.
Ние успокоихме социалната атмосфера. Ние раздадохме предвиденото увеличение на пенсиите.
Ние раздадохме допълнителни социални помощи за най-уязвимите слоеве от българското население. Ние призовахме за солидарност с тях.
Ние запазихме фискалната стабилност и реабилитирахме страната пред международните ни партньори и международните финансови институции.
Ние увеличихме помощите за санирането до 75 на сто.
Ние изтрихме белите петна от картата на България така, че да няма общини, които да останат встрани от усвояването на европейски фондове.
Ние обещахме и осветлихме близо 200 договора в енергетиката и започнахме анализа на проблемите в системата.
Това правителство успя да помогне на малкия и средния бизнес с осигуряването на допълнителни 200 милиона лева по европрограмите.
Както преди изборите, така и сега, служебното правителство и участниците в него, не са политически опоненти на нито една политическа сила.
Излишно е, който и да е, да се упражнява сега върху това служебно правителство, което има една единствена цел – да предаде управлението на страната, която запазихме стабилна, въпреки всички провокации и въпреки предизборната истерия в ръцете на едно отговорно и стабилно правителство.
Това правителство не е правителство на определена политическа сила. То не е версия на правителственото управление от преди.
От първия ден, в който поех управлението на страната, нито аз, нито който и да е от моите министри, не е отправил нито една нападка срещу нито една политическа сила в тази страна. Със своите решения правителството не е дало предимство на нито една политическа сила в рамките на предизборната борба.
Лично аз и моите министри дори отказахме да отговаряме на нападки, за да избегнем подозрението, че по този начин се ситуираме на една или друга страна в предизборния дебат.
Вчера бяха тиражирани, че имало някаква форма на манипулация на предизборния ден в деня на изборите. Такава манипулация не е имало от правителството или от който и да е представител на изпълнителната власт. Доказателство за това са нарушенията на предизборното мълчание. Нарушенията в самия изборен ден са установени от органите на реда, а не с тяхно участие. Целта на цялата поредица от скандали и сценарии за манипулация на общественото мнение беше да бъде демотивиран вотът. Това не успя или най-малкото успя съвсем частично.
Преди няколко дни предупредих, че българският избирател няма да подкрепи политическите брокери и кукловодите на перманентния скандал. Това се потвърди от резултатите на изборите. Българите излязоха да гласуват.
Призовавам политическите сили, които не са доволни от резултатите, получени от техните партии, които не са доволни от подкрепата на своите привърженици, да не прехвърлят отговорността за своето представяне на служебното правителство. Това ваши за всички политически сили.
Призовавам политическите сили да не горят мостовете помежду си, защото те дължат на българския народ сформиране на работещо и стабилно правителство.
Дълбокото ми убеждение е, че ако бъде сформирано правителство, което е лабилно и нестабилно, ако бъде сформирано правителство, което се отдаде на социална демагогия, ако бъде сформирано правителство, което постави под въпрос финансовата стабилност на страната в името на оцеляването на един или друг политически лидер, това ще потопи цялата страна.
Изборите приключиха. Апелирам политическите партии да разсъждават днес върху това как ще управляват, а не да продължават предизборната кампания и след изборите. Дадохте обещание на хората, сега ги изпълнете. Мислете не за това, което да кажете на хората срещу мен и срещу моето правителство днес, а за това, което ще кажете на хората след три месеца или след шест месеца.
Аз съм министър-председател на България. До сформирането на ново правителство аз и моите министри, целият мой екип ще продължим да изпълняваме своите задължения до последния ден, до последния час. Ще продължим да бъдем на равно отстояние от всички политически сили независимо от агресията, която едни или други от тях биха упражнявали срещу нас в публичното пространство. България е на всички българи, без значение каква е тяхната партийна принадлежност и без значение как са гласували вчера.
Призовавам да бъдат опровергани всички инсинуации за реваншизъм, подозренията за предстояща остра политическа конфронтация и за предстоящ хаос. Тази държава не може да се управлява с омраза, защото който сее омраза и хаос, ще пожъне ненавист и възмездие.
Очевидно е, че в новия български парламент ще влязат политически сили, които до една са участвали в управлението на страната досега. Сред тях няма морално девствени. Препоръчвам смирение и отговорност пред лицето на социалните страдания на българския народ, който очаква толкова много от тях. Те няма да могат да отговорят на тези очаквания, нахъсвайки обществеността срещу служебното правителство.”

Може да харесате още...