По-малко от половината българи, имащи право на глас, дадоха вота си; разследват 20 случая за търговия с вота и престъпнини групи за престъпления против избирателните ни права

 

izbori_003Седемнадесет досъдебни производства разследват търговия с вота. Става дума за организиране предлагането или даването на имотна облага с цел склоняване на лица да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или партия, уточниха от пресцентъра на Прокуратурата. По три дела се разследва образуването и ръководене на група за извършване на престъпления против политическите права на гражданите. Активно е разследването общо по 54 досъдебни производства. Образувана е една преписка във Военноокръжна прокуратура, по която е възложена проверка на Регионална служба „Военна полиция“, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата без да обясняват повече.

По 107 от общо 331 преписки след сигнали с твърдения за извършени престъпления против политическите права на граждани Прокуратурата продължава предварителните проверки. 224 преписки – обаче – са приключили с постановления за отказ да се образува досъдебно производство.

Данните са към 20 часа на Върховна касационна прокуратура и са за сигнали, постъпили днес от цялата страна.

Днес, 12 май, по-малко от половината българи, които имат право на вот, гласуваха за депутати в българския парламент. Пo данни на ЦИК към 17:30 часа, активността в страната е била 41, 30 %.

Без коментар. Засега.

Може да харесате още...