14 450 полицаи – на работа за изборите

izbori_00314 450 полицаи ще работят на изборите, за да пазят реда и спокойствието в страната. Предизборната кампания приключва в 24.00 часа днес, 10 май. След този момент не е разрешено провеждането на публични прояви, свързани с предизборна агитация. До началото на изборния ден в запечатаните изборни помещения не се допускат никакви лица, по никакъв повод, съобщиха от МВР. 

Изборният ден започва в 07.00 часа и завършва в 20.00 часа на 12-ти май. Централната избирателна комисия, по предложение на районната избирателна комисия, може да разреши гласуването в някои секции да започне в 06.00 часа. Ако след 20.00 часа пред изборната секция има негласували избиратели, те предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа.

В изборното помещение не се допускат въоръжени и такива, които носят предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. От Полицията напомнят, че се забранява използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника, с която се снима начина на гласуване.

Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия, съобщиха още от МВР. И ето подробностите:

Престъпления против политическите права на гражданите са действията, при които:
– чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин се пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран /наказанието е лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева/;
– се предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция /наказанието е лишаване от свобода до пет години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева./;
– се организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция /наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева/;
– с цел упражняване избирателно право в полза на определен кандидат се поиска или получи имотна облага /наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до пет хиляди лева/;
За престъпления срещу политическите права на гражданите и други правонарушения, препятстващи нормалното протичане на изборния процес сигнали и жалби могат да се подават в съответните структури на Министерството на вътрешните работи – СДВР, ОДМВР, както и на открита линия на МВР за подаване на сигнали за изборни нарушения на телефон 02/9822232, факс 02/ 9825646 и на електронен адрес izbor@mvr.bg.

МВР ще осигурява охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии. Осигурява се охрана при съпровождане на транспорта с бюлетините до местата за съхранение и предаване на съответните избирателни комисии. В деня на изборите при необходимост от възстановяване на реда в изборните помещения, по решение на СИК и по искане на председатели на секционни избирателни комисии, служителите на МВР ще оказват съдействие в рамките на тяхната компетентност. В съответствие с взето решение на РИК, МВР оказва съдействие и за премахване или изземане на агитационни материали, които са в нарушение на Изборния кодекс.

Лични карти и удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. Поради очаквано големия брой искания за издаването на тези документи в дните преди и по време на самите изборите е създадена организация за въвеждане и на удължено работно време на тези звена.

източник: пресцентър МВР

Може да харесате още...