Прокуратурата спира наказателното производство срещу шефовете на СДОТО, след изборите става ясно ще се иска ли имунитета на екс вътрешния министър

milyo_glavna1В последния априлски ден Софийска градска прокуратура издаде постановление за спиране на наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров от СДОТО-МВР около сигнала за подслушвани политици и журналисти. Основанието за спиране е, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 от НК от Цветан Цветанов, съобщиха от Прокуратурата.

Цветанов, в качеството му на министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал неговите подчинени – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК, се казва в прессъпбщение на обвинението. Прокуратурата обосновава този извод с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС.

Наказателното производство, обаче, е спряно на основание чл.25 т.3 от НПК, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава неприкосновеност за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител. Ето защо след обявяване на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитета на Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.

източник: Прокуратура на РБ

Може да харесате още...