Позлатен кръст свети от 22 метра над новия храм “Свети Николай” в Пловдив

krust3Специализирана бригада украински майстори вдигнаха на височина от 22 метра позлатения кръст на новостроящата се църква “Свети Николай” в Пловдив.  Украинският екип работи от един месец върху основния купол на храма, за да го обшие с небесносини метални плочки и да постави 36 златни витлеемски звезди. Основният ктитор на църквата Кирил Василев, управляващ собственик на фирма Хелиос метал център, каза, че е избрал украинските майстори заради сътвореното от тях в град Николаевск. “Оттам дойде и моята идея за този храм – той просто грабна очите ми и затова го пресъздавам в Пловдив, само че 2,5 пъти по-голям от оригинала. Такова бе желанието на Пловдивския митрополит Николай, който вчера освети двуметровия кръст, преди да бъде качен върху купола. Предпочетох да избера за ювелирната работа хора, които имат опит и доказани постижения” – разказа Василев. Украинската фирма, работеща в църквата “Свети Николай”, е и една от малцината, избрани за изпълнение на храмовите поръчки на известния манастир Киевско-Печорска лавра в Украйна.

krust1Цялата монтажна работа продължи около час и четиредесет минути, като при закрепването на двуметровия кръст трима работници, качени в коша на подемна вишка, използваха лазерен отвес и компас, за да ориентират хоризонталните части на разпятието точно в посока “север-юг”, според източноправославния канон.

В прекия смисъл новата църква “Свети Николай” е желязна, защото това е металът, който е предпочел ктиторът Кирил Василев, за да придаде на новия храм повече финес и лекота. Конструкциите правят новия храм по-ефирен, по-гъвкав при земетресения и много по-лек в сравнение с познатото стандартно строителство, обяснява Кирил Василев. На практика куполите, покривът и основните носещи части на новата църква най-напред са създадени от метал в цеховете на Хелиос метал център и после само се монтират на място, обясни Василев. Най-отгоре на кръста има монтиран и гръмоотвод, който ще “обира” светкавиците на целия жилищен квартал и ще го пази от стихиите.

При избора на цветовете за новата църква е използвана руската традиция храмовете отвън да се оцветяват в бяло, синьо и златисто. Вътре в църквата “Свети Николай” ще има бял иконостас, но за него, за зографисването и за камбаната е още рано да говорим, обясни Кирил Василев.

krust4Като дълбоко религиозен човек ктиторът се въздържа да коментира стойността на разходите, които е направил досега. Той каза, че неговото вътрешно убеждение е, че църквата трябва да бъде построена и завършена така, както я е виждал в мечтите си. Искам новият храм да радва очите на хората, както радва и моите, сподели още той.
Ден преди да бъде възкачен двуметровия кръст, той бе осветен от пловдивския митрополит Николай. Владиката пряко следи работите по строителството на храма от самото му начало. То стартира на 4 юли 2011 година и през тази година се очаква храмът да бъде окончателно завършен.

Може да харесате още...