Как световната търговия ще се увеличи с 1 трилион долара?

zavodНапълно възможно е в кратки срокове да очакваме увеличение на световната търговия с 1 трилион долара и отваряне на над 21 млн. нови работни места. Това стана ясно от срещата на високо равнище на Международната търговска камара и Федерацията на търговско-промишлените палати в Доха, Катар през седмицата. За да се случи, обаче, е небходимо да се изпълнят 5 приоритета, включващи: необходимостта от споразумения за търговски улеснения; освобождаване на експорта от най-слаборазвитите страни от мита и квоти; премахване на субсидиите за износ на земеделски продукти; елиминиране на ограниченията за експорт на хранителни продукти; създаване на условия за разширяване на търговията с IT продукти и на приложението на електронната търговия в световен мащаб.

Другите специални насоки са свързани с либерализиране на търговията в услугите в рамките на Световната търговска организация; засилване на дейността в областта на приложението на зелената икономика и търговията с такива стоки; изработване на рамки за насърчаване на инвестициите; и на последно място, но не по важност – реформа в системата за разрешаване на спорове между страните в рамките на Световната търговска организация.
Aкцент на срещата бе поставен върху продължаването на преговорите в рамките на Световната търговска организация. Обсъдиха се и приоритетите на Международната търговска камара във връзка с предстоящата – през декември тази година – среща на министрите в Бали.
Какво ще отчетат на нея представителите на търговските палати – предстои да видим, а може би преди това и да усетим по джоба си. Ако започнем да можем да харчим повече, значи ще сме повишили личния си жизнен стандарт. А това ще се случи, ако сме получили по-добро заплащане за труда си. Това, от своя страна, ще е свързано с живването на икономиката.
Затова – успех на всички по веригата.

източник: пресцентър БТПП

Може да харесате още...