Може да звъним денонощно на спец телефон за сигнали с изборни нарушения

izbori_003От днес заработи денонощна тф линия за сигнали с нарушения на изборите: 02/ 982 22 32. Освен нея, от МВР съобщиха, че на разположение за същото е факс (кой ли вече използва ?) и е-mail izbor@mvr.bg. Подаваните на откритата линия сигнали трябва да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес, допълниха от полицията и увериха, че от своя страна звената „Български документи за самоличност” при СДВР и ОДМВР са готови да съдействат на хората, които искат да гласуват, но не притежават валидни документи за самоличност, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок. Ето как:

1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.
2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 10 май 2013 г., по искане на гражданите ще им бъде издавано необходимото удостоверение, с което да гласуват.
3. За издаването на удостоверение гражданите лично подават искане в СДВР, ОДМВР и РУП при СДВР/ОДМВР за дните от 7 май 2013 г. до 11 май 2013 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 12 май 2013 г. от 08.00 ч. до 17.00 ч.
4. Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.
5. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден.

Може да харесате още...