6 500 евро заради нарушени права на българин, обект на СРС, ще плати Държавата след решение на Съда в Страсбург

temida4500 евро за неимуществени вреди ще получи Александър Савов заради това, че през 1997-1998 година е станал обект на използване на СРС, разрешено от съда, но не потвърдено със заповед на министъра на вътрешните работи. Министерският съвет днес взе решение да изплати обезщетението на Савов, както и 2000 евро за разходи и разноски, присъдени от Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

ЕСПЧ отбелязва, че към онзи момент процедурата за разрешаване използването на СРС не е била ясна и добре регламентирана, не са създадени достатъчно гаранции да не се стига до злоупотреба и липсва независим орган, който да следи за спазването на процедурата по прилагането на СРС.

По още 6 дела срещу Държавата за нарушени права от хазната ще излязат общо над 100 000 евро. Ето и подробностите.
Две от разгледаните жалби са за нарушено право на живот. Едната е подадена от Добромир и Данаил Димови и майка им Вера Тодорова, които са обезщетени с 50 000 евро за неимуществени вреди и 4684 евро за разходи и разноски по делото. Жалбоподателите се оплакват от прекомерна употреба на сила от страна на полицията при задържането на техния баща и съпруг, издирван за изтърпяване на присъда от шест месеца лишаване от свобода, в резултат на която е убит, както и че разследването по повод неговата смърт не е било ефективно.

Втората жалба е от братята Константин и Иван Димови, чиято майка е починала през 1989-та в резултат на пожар в сградата, в която е работела. Досъдебното производство по случая е започнало незабавно, но е прекратявано неколкократно и е внесено в районен съд с обвинителен акт едва през 1997 година. През 2003-та е върнато за доразследване, а през 2006 година е постановена оправдателна присъда срещу обвиненото лице Х. Според Европейския съд, продължителността на разследването – повече от 17 години, е показател за неговата неефективност. На всеки от жалбоподателите са присъдени по 6000 евро за причинените неимуществени вреди и общо 1500 евро за разходи и разноски.
По делото „Башикарова и др. срещу България” Страсбург реши, че има нарушение на правото на съдебен процес в разумен срок. Жалбата на Зинаида Башикарова и Константин Доков е във връзка с лишаване от собственост по реституционния закон и прекомерна продължителност на съдебния процес, проточил се 14 години не по тяхна вина. Присъдените им обезщетения са съответно 4800 евро и 2500 евро и общо 600 евро за разходи и разноски по делото.

Осъдителната присъда по жалбата на Здравко Станев е заради нарушено право да ползва адвокат или служебна защита. Станев бил страна в гражданско производство и, тъй като бил безработен, поискал правна помощ. Тя не му била осигурена с мотив, че има висше образование. Съдът изтъква, че жалбоподателят не е имал юридически опит, процедурата е била сложна и в резултат на отказа да му бъде предоставена безплатна правна помощ той не е могъл да защити ефективно своите интереси. Присъдено му е обезщетение от 1000 евро и 1500 евро за разходи и разноски.

В решението по жалбата на братята Анани, Стефан и Кристо Явашеви, ЕСПЧ единодушно прие, че има нарушено право на собственост. Казусът е свързан с отказ на общината в Габрово да заплаща наем или да изкупи ползван от нея реституиран семеен имот на Явашеви в града. Тя дори предявила инцидентен установителен иск, в който твърди, че имотът не е подлежал на реституция. Към момента производството все още е висящо. Съдът намира, че жалбоподателите са имали собственост съгласно стандартите на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и тя не е оспорвана в продължение на години. Присъдени са им 20 000 евро обезщетение за претърпените имуществени и неимуществени вреди и 1677 евро за направените разходи и разноски по делото.

Последната жалба – на Живко Червенков – е за нарушени права на зачитане на личния и семейния живот и на ефективно вътрешноправно средство за защита. В жалбата на Червенков се посочва, че той е изтърпявал в продължение на 11 години доживотна присъда при изключително сурови условия в Бургаския затвор, както и че кореспонденцията му с неговия адвокат е била контролирана и не са му разрешавани телефонни разговори с него. Обезщетението за неимуществени вреди, които ЕСПЧ му присъжда, е в размер на 4000 евро, а за разходи и разноски – 2000 евро.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...