Грози ни глоба от 8448 евро на ден за нарушения, свързани с директиви на ЕС

brusselseКъм този момент срещу България има 12 процедури за нарушения поради нетранспониране в срок на директиви на ЕС – това съобщиха от пресцентъра на МС след правителственото заседание днес. Оказва се, че само за първото тримесечие на 2013-та ЕК е стартирала три нови процедури и е приела мотивирано становище за невъвеждането в срок на директиви на ЕС.

От посочените 12 процедури четири са на етап мотивирано становище, а по други две, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет, на 24 януари ЕК взе решение за сезирането на Съда на ЕС, допълниха от пресслужбата на служебния кабинет. С решението си Комисията определи и размера на финансовата санкция, която да бъде наложена на България – по 8448 евро на ден за всяко от нарушенията.

За времето от предходния доклад (второто тримесечие на 2012 година) ЕК е стартирала шест нови процедури за нарушения и е приела едно мотивирано становище за нетранспониране в срок на директиви.
Заради положените усилия, можем да очакваме закриването на седем от отворените 12 процедури за нетранспониране в срок, тъй като България е изпълнила задълженията си и Европейската комисия е уведомена за това, обясняват още от Кабинета Райков.

На всеки шест месеца Европейската комисия публикува Табло с директивите в областта на вътрешния пазар (Internal Market Scoreboard). Таблото показва степента, в която държавите-членки са въвели директивите на ЕС в тази област. В последното издание на Таблото, което обхващаше всички директиви със срок за въвеждане до 30 октомври 2012 година, България се представи с 0,6% дефицит или осем нетранспонирани в срок директиви. За сравнение, в предишното Табло процентът на неизпълнение беше по-висок – 0,7 или 10 невъведени директиви. Предстои отчитане на дефицита при транспонирането на държавите-членки на ЕС за изготвянето на новото Табло. При него ще бъдат отчетени нетранспонираните директиви с изтекъл или изтичащ срок към 30 април . Към момента процентът на неизпълнение на България е 0,5 или седем невъведени в срок директиви (от общо 1368). За да бъдат взети предвид при изготвянето му, те трябва да бъдат нотифицирани пред ЕК най-късно до 12 май 2013-та.

Равносметката до този момент е, че към последния ден на март от всички 184 мерки, заложени в Плана за действие за 2013 година, са изпълнени 71. Изостават от сроковете 21. Това е 29,5% неизпълнение на мерките, което, според МС, представлява значително намаление в сравнение с месец януари, когато процентът на неизпълнените мерки е 73,5. Част от неизпълнените мерките се дължат на неприемане на четири проектозакона от парламента, поради неговото разпускане, се казва още в прессъобщението. Очаква се забавяне при изпълнението и на други мерки, които изискват санкция на Народното събрание. Традиционно продължава да бъде проблем и продължителното вътрешноведомствено и междуведомствено съгласуване на проекти на актове, особено в случаите, когато в изготвянето на текстовете са ангажирани две или повече министерства и ведомства.

Може да харесате още...