Готов е национален план за справяне със самоубийствата

pensionerВсяка година около 1 милион души в цял свят посягат на живота си. В последните десетилетия се отбелязва ръст на самоубийствата и опитите за самоубийства, а така също и на падане на възрастовата граница. По тази причина суицидопревенцията и депресиите са един от 5-те приоритети на Европейския пакт по психично здраве, приет от ЕК през 2008 година. У нас национална програма за превенция е съвсем прясно изработена от Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи.

Според програмата, чрез специално обучение ще бъдат обхванати професионалистите от спомагателните професии и преди всичко – заетите в областта на здравеопазването, както и хора с повишен риск към самоубийства – лица със суицидно поведение; с психични и тежки соматични заболявания; с други форми на дезадаптивно поведение – токсикомании и други; ученици на възраст между 10 и 18 год.; военнослужещи; служители на МВР; медицински професионалисти; членове на “близкото обкръжение” на лица, извършили опит за самоубийство или самоубийство; жени във фертилна възраст; безработни мъже на възраст 25 – 50 години; възрастни и самотни хора; затворници.

Предвижда се изграждане и поддържане на база данни за мониторинг на самоубийствата и на опитите за самоубийство на национално и регионално ниво и за оценка на ефективността и ефикасността на суицидопреванитвните дейности. Сред заложените дейности е и създаването и внедряването на информационна система за отчитане на задължителната регистрация на суицидните действия. Въз основа на тези данни ежегодно, на национално и областно ниво, ще се извършат анализи на състоянието и динамиката на самоубийствата и на опитите за самоубийство. Анализите включват също и информация за основни демографски, социални, икономически, психологични и здравни параметри на суицидните действия.
Предвидени са дейности за обучение на журналисти по проблемите на психичното здраве и суицидопрофилактиката, както и създаване на обществени съвети и коалиции на областно ниво на основата на съществуващите областни съвети по психично здраве.

Очакваните резултати са задържане на сегашното ниво и снижение на честотата на опитите за самоубийство и на суицидната смъртност с 10 %, повишена информираност на населението за значимостта и пътищата за укрепване на психичното здраве и придобиване на социални умения за използване на протективните фактори за справяне с преумора, пренапрежение и житейски кризи. Важен елемент е и придобиването на знания, умения и позитивна мотивация за оценка на суицидния риск, осъществяване на кризисни интервенции и психо-социална подкрепа за предотвратяване на суицидно поведение на личностно и популационно ниво.

Финансирането на дейностите по програмата се предвижда да се осъществява от Републиканския бюджет и Норвежкия финансов механизъм. Проектът ще може да се прочете на интернет страницата на МЗ.

F2F TV аплодира създаването на подобен документ, но субективно си мислим, че той може би трябваше да върви ръка за ръка с конкретни мерки срещу безработицата…

Може да харесате още...