48 деца от Разлог – без данни за менингит от изследванията досега

bolni4ni_002Отрицателни за носителство на менингит са пробите от микробиологичните изследвания на 48 от децата в Детска градина „Незабравка” в Разлог, съобщиха от Министерството на здравеопазването, позовавайки се на досега получените резултати от изследванията. Носогърлени проби са взети общо на 88 души, от които 58 деца са от детската градина и 6 лица са персонал. Останалите проби са на близки на децата след като те са изразили желание за това. 

Епидемиологичното проучване започна на 21 април и продължава досега, поради което резултатите от изследванията стават известни по различно време. Мерките бяха предприети от здравните власти след менигококова инфекция, довела до смъртта на една от учителките в детската градина в Разлог. 54-годишната жена е развила най-тежката, мълниеносно протичаща, форма на менингит – Синдром на Уотърхаус-Фредериксен. Всички контактни деца от групата и хората от персонала са обхванати с гама-глобулин и приемат антибиотик. До 26 април контактните се намират под непрекъснато наблюдение на техните общопрактикуващи лекари, утчониха от здравното ведомство.

Предприемат се и допълнителни мерки, за да се ограничи максимално разпространението на инфекцията. Здравните инспектори са извършили три проверки – във Филиала на Спешна помощ в Разлог, в Инфекциозното отделение на местната МБАЛ, както и Отделението по анестезиология и интензивно лечение при МБАЛ – Благоевград, където е имала престой починалата пациентка. На контактните хора от персонала също е направено микробиологично изследване и отделенията са цялостно дезинфекцирани.

Може да харесате още...