ОУ„Душо Хаджидеков“ в Пловдив с нестандартни уроци за живота в Деня на Земята

den_na_zemyata_dushoto_002Срещи с домашни любимци и еко-послания чрез приложни изкуства, рисунки и слово – това са само малка част от нестандартните уроци, които днес получиха децата от 1 до 8 клас в пловдивското училище „Душо Хаджидеков“. Организира им ги учителският екип, но без учениците нищо не можеше да се случи. Защото с всичко, което те сътвориха в последните 2 седмици и днес, показаха на големите, че могат да мислят и да го правят различно. Поводът е 22 април, който в цял свят се отбелязва като Ден на земята. 

За първи път на този ден събираме заедно малките и големите – оказва се, всички имат много какво да кажат по темата за спасяване на планетата, сподели с F2F TV директорът на училището Георги Стефанов. Призна, че не е очаквал неучебният ден, в който идеята всеки клас да сподели своето виждане за екологичен начин на живот, да донесе толкова положителни емоции.
den_na_zemyata_dushoto_005През уикенда, например, деца от 6 „бе“ са майсторили заедно великденска икебана. Цели две седмици по-рано баби, дядовци, майки, бащи и по-големите хлапета в семействата се включили да събират естествени материали за къщичките, с които второкласниците се оказа, че могат да съперничат и на последния писък в модата на еко-архитектурата. Днес с творбите им училищният двор беше превърнат в галерия на открито. Учениците с вкус към четката представяха света – от Космоса до зелените планини над Пловдив. А други, на които им се отдава словото – послания към идните поколения за спасяване на планетата. Най-добрите от тях бяха изстреляни с ракети във въздуха … и всичко това – подготвяно с вдъхновение за днешния ден – се оказа по-сплотяващо за децата дори от обичайните училищни празници.

Нетрадиционната атмосфера допълваха велосипедите и домашните любимци: деца на различна възраст се спираха заедно с deca-zaek3кучетата си, за да се запознаят, други се тълпяха край масите с животинки и слушаха с интерес от малките им стопани какви са привичките на декоративните зайчета, морските свинчета, костенурките, птичките и дори на 4 годишния папагал АРА от Южна Африка с важното име Джак.

Децата не забравиха и разделното събиране на отпадъци – докато течеше нетрадиционния училищен делник, с хартиен боклук беше напълнен цял бус. В края на празника, обаче, един инцидент, е на път да  помрачи труда и ентусиазма на 800-те деца – двама ученика – на 8 и 10 години – бяха нахапани от коралови змии, чиито капак бил отворен от безотговорен родител, внесъл влечугите в сградата, защото били обезопасени.  Очаквайте за случая – допълнително.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. F2F TV каза:

    Абсолютно – децата ни показват, че понякога са доста по-креативни и дори може и да са по-отговорни от нас възрастните 🙂

  2. Василка Беева каза:

    Браво на децата и учителите им! Ето такива новини мога да чета непрекъснато, защото те ми показват, че България няма да се затрие, докато има такива деца. Дано и някои политици да прочетат, белким се трогнат от инициативите на малките.Па може и някоя идея да ги споходи?