Дезинфекция и профилактика в детската градина в Разлог, където менингогокова инфекция покоси учителка

bolni4ni_001Няма опасност за здравето на децата от Детска градина “Незабравка” в Разлог след случая с менигококовата инфекция, довела до смъртта на една от техните учителки, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 54-годишната жена е развила най-тежката, мълниеносно протичаща, форма на менингит – Синдром на Уотърхау-Фредериксен. След приемането й в Отделението по реанимация в МБАЛ-Благоевград, където изпада в тежко състояние, тя е била спешно транспортирана във ВМА. Въпреки усилията на лекарите, там е починала. 

Към момента всичките близо 50 деца, посещавали детската градина в Разлог, са здрави и нямат клинични прояви на менингококовата инфекция. На всички е взет материал за микробиологични изследвания. Проби са взети също от персонала и от родителите на децата. Малчуганите в пряк контакт с починалата детска учителка, са издирени и профилактирани от епидемиолозите с гамаглобулин, за да се повиши имунната им защита. Органите на здравния контрол извършват дезинфекция в детското заведение и то ще остане затворено през следващите дни.
Резултатите от микробиологичните изследвания на децата се очаква да станат ясни най-късно утре. Според епидемиолозите съществува минимален риск инфекцията да бъде предадена по контактен път и тежкото протичане при 54-годишната жена вероятно е в резултат на отслабване на имунната защита.

Може да харесате още...