2000 нови дървета, 100 хиляди храсти и 1 милион цветя разкрасяват Пловдив

cvete0012000 дръвчета от местните видове чинар, дъб, липа, явор и ясен, над 100 хиляди храсти и 1 милион цветя засаждаме тази година в града, съобщи директорът на ОП „Градини и паркове” в Пловдив Стоян Алексиев. Още утре по 70 дървета ще бъдат засадени в Акациевата горичка в квартал „Христо Смирненски” и на бул. „Санкт Петербург”. Днес пък кметът на Пловдив Иван Тотев и директорът на ОП „Градини и паркове” Стоян Алексиев засадиха явор в западната част на Гребната база.

Изборът на мястото не е случаен. Преди около 30 години тук е създаден зелен пояс – предимно от хибридни тополи, които след 15-атата година постепенно започват да изсъхват, но през цялото това време не са полагани грижи. В момента много на брой дървета трябва да бъдат подменени, но направихме само най-неотложната санитарна сеч, съобщи кметът и допълни, че на мястото на изсъхналите и болни дървета се засаждат нови 20 броя от видове, които достигат височина 20-25 метра.

В понеделник с 30 дървета ще бъде залесен участък от бул. „Свобода” до новоизграждащата се спортна площадка в район „Централен”, а приятна изненада за пловдивчани директорът обеща пред Градския дом на културата „Борис Христов” на 26 април, когато е официалното откриване на обновеното културно средище.

Алеи и паркове също продължават да се зацветяват. И тази година за целта са предвидени 1 милион цветя. Опасността от изсъхването им в жегите е по-малка в сравнение с предишни лета, тъй като само през миналата година бяха изградени 11, 4 километра капково напояване и възстановени 17 помпени станции. Очаква се през 2013-а броят им да е още по-голям.

Може да харесате още...