Отпадъчни материали оживяват в детско модно шоу в Бургас

burgas-parapet-cial1С детско модно еко-шоу в Бургас символично ще бъде отбелязан денят на Земята- 22 април. На 20 април, събота, от 17: 30 часа в атриума на мол Галерия употребявани материали ще получат шанс за нов живот в еко-шоуто „Концепции“, провеждано в града. Събитието се осъществява по идея на фондация „Шанс за децата на България” и мола, както и със съдействието на Общината.

Малките таланти на фондацията ще покажат на какво е способно въображението и сръчността с техниките папие маше, витраж, оригами, графит, колаж. Различни видове хартия, полиетилен, фолио, метални конструкции, PVC, дунапрени, стари дискове и много други нетрадиционни материали ще оживеят под детските ръце и ще приемат форми, в каквито не сме свикнали да ги виждаме. Всеки един от моделите е триизмерен и неповторим. Част от тях ще са под формата на арт инсталации, други ще изразяват природни форми, а трети ще разказват за модата през вековете. Творците ще влязат и в ролята на манекени и ще се качат на специално изграден за тях подиум, за да представят саморъчно изработените дрехи точно както ги виждат в съзнанието си.

Веднага след шоуто надарените деца ще се включат в зелената инициатива на H&M за събиране на стари или ненужни дрехи. Те ще върнат стари свои дрехи в подкрепа на кампанията за устойчива мода на модния гигант, а в замяна ще получат ваучери за пазаруване с отстъпка. Всяка година тонове текстилни отпадъци се изхвърлят на боклука. Приблизително 95% от тези продукти могат да се използват повторно или да се рециклират. За всеки донесен плик с дрехи в магазините на H&M в България, клиентът получава ваучер за 15% намаление на продукт по избор при следваща покупка.

Може да харесате още...