Досъдебно производство срещу досегашния директор на ГДБОП, МВР го отстрани

boksova-kru6aСофийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство срещу Станимир Флоров за подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай, съобщиха от Прокуратурата. В хода на разследването, което ще се провежда от следователи от Следствения отдел на СГП, ще се събират доказателства и за евентуално разгласяване на класифицирана информация.

Днес административният ръководител на СГП Николай Кокинов е уведомил министьра на вътрешните работи за образуваното производство и е отправил предложение за предприемане на мерки по реда на Закона за МВР спрямо директора на ГДБОП. В края на работния ден стана ясно, че Флоров е отстранен.

Оперативна разработка с името “Араби” и още документи срещу Флоров се оказаха изпратени от анонимен подател в електронните пощи на някои медии преди дни. Информацията в тях е оперативна, т.е. непроверена, и според нея Флоров е работил по делото “Опицвет” заедно с други свои колеги от това време като срещу 20 000 дойче марки се бил ангажирал да предупреждава обектите при възникване на заплаха за тях. Освен това били поддържани нерегламентирани контакти с лица от арабски произход, занимаващи се с наркотрафик. Става дума за края на 90-те години.

Днес прокуратурата обяви, че от анализа на получените по електронен път материали се установява, че те са идентични с документите в оперативните дела (общо четири).

Екс вътрешният министър Цветан Цветанов коментира от Видин, че разследването срещу Флоров ще завърши с фиаско и припомни, че антимафиот номер 1 е с изключителни успехи в борбата с наркотрафика. “През миналата година са заловени 19 тона хашиш в страната и 3 тона кокаин в Испания, в трафика, на които е бил замесен екипажът на български кораб. Станимир Флоров е работил и по повдигането на обвинение на Евелин Банев-Брендо”, е изброил Цветанов, цитиран от mediapool.bg.

 

Може да харесате още...