Учени от БАН спасяват с Общината северния плаж на Приморско

primorsko-severen plajС план в два етапа експертите от БАН ще спасяват плажа в северната част на Приморско, който буквално изчезва с всеки изминал ден. Зимните бури през миналата година оставиха една от най-красивите ивици по южното Черноморие под вода и активираха процеси на поглъщане на брега от морето. Заради проблема кметът на града д-р Димитър Германов в средата на миналия месец изпрати писмо до Българската академия на науките, с което поиска становище и варианти за решаване на проблема. В отговор на искането му в Приморско пристигнаха представители на Института по Океанология, за да представят своите идеи за спасяването на плажа. 

Доц. д-р Стоян Керемедчиев изрази съжаление, че в последните две десетилетия никой не се съобразява с природните особености при извършване на строителни дейности и така човешката дейност активира процеси, които трудно могат да бъдат контролирани. В случая със Северния плаж проблемът е много стар и досега временно е бил решаван с възстановяване на отнетия от морето пясък чрез насипване.

primorsko-sre6taСпоред експертите, точно насипването ще послужи отново за спасяване на туристическия сезон през тази година. Идеята им е преди летния сезон да се отнеме пясък от акваторията на пристанище Перла и да се прехвърли на Северния плаж. Те гарантират, че удълбаването ще бъде безопасно и дори полезно. Другият вариант е да бъде използван кариерен пясък. В този случай, обаче, трябва да се внимава да не се изсипе директно в морето, заради високата му песъчливост, която ще бъде отнесена от водата и ивицата ще остане само с дребни камъчета. От БАН предлагат в такъв случай да се отнеме морски пясък, да се постави на негово място кариерния и отгоре да се „запечата” с морски.

В дългосрочен план експертите са готови да изготвят план за спасяване на Северния плаж в два етапа. Първоначално трябва да се направят експедиционни изследвания- геодезично и екологично заснемане на целия плаж, изготвяне на подробна карта и сравнителен анализ за състоянието на плажа преди и след. Втората стъпка е да се изготви математическо моделиране на процесите в подводния склон и да се намерят най-оптималните решения за предотвратяване на вредните за брега последици. Идеята е да бъдат проектирани и в последствие изградени съоръжения тип надводни рифове, които да създават свободен водообмен и да предпазват плажа от силата на вълните. Съоръженията ще могат да се свържат с мост и да се използват като атракциони. Всичко това може да се случи през следващата година в случай, че общината успее да осигури финансиране. От общинската администрация ще се опитат да намерят субсидии по различните програми, за да предпазят местния бюджет от финансовата тежест на проекта. Ако договорът с БАН стане факт, би могло да се потърси и финансиране от междуведомствената комисия по бедствията и авариите.

„Въпреки че плажът е държавна собственост, а съоръженията по него са частни, община Приморско не може да стои безучастна и да гледа как морето изяжда най-голямото и богатство. Обърнахме се към експертите от БАН, защото процесът, който наблюдаваме на Северния плаж, е много сериозен, периодично се активира и е очевидно, че изисква задълбочен анализ и корективни действия за предотвратяването му. За нас устойчивостта на плажа е от първостепенно значение” заяви кметът по време на срещата. Градоначалникът поиска до края на април да получи подробна оферта, както и мотивирано становище за състоянието на целия залив и конкретно на северния плаж с препоръки за подобряване на моментното състояние.

източник: комуникационна група Имидж Едвъртайзинг

Може да харесате още...