Смолянският съд се нагърбва с делото за мръсния въздух в Пловдив

temidaСлед като през последните 2 години в Пловдивския Окръжен съд боксуваше безпрецедентното дело за замърсяването на въздуха в Пловдив в периода 2007-2011 година, с него се нагърбват смолянските магистрати. Със заповед от 17 април председателят на Окръжния съд в родопския град Любен Хаджииванов заповядва делото да се разпредели на случаен принцип на съдия, разглеждащ първоинстанционни граждански дела и което е по-важно: този съдия да се изключи от разпределение на други дела до края на 2013 година като се преразпределят висящите му дела между останалите му колеги, занимаващи се с първоинстанционни граждански дела. Като основание за това се посочва високата обществена значимост на делото. Това, което се прави в Окръжен съд Смолян, заслужава адмирации – коментира за F2F TV председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека Михаил Екимджиев.

Той подчерта, че на фона на демонстративното безхаберие и желанието за смачкване на делото от страна на Пловдивския Окръжен съд, реакцията в Смолян е повече от адекватна. На практика да освободиш съдията-докладчик до края на годината от други дела, материалите по делото за въздуха да се сканират и да се осигури електронен монитор в залата при mihail_ekimjievразглеждане на делото, за да се осигури прозрачност и достъп до материалите от всички заинтересовани, доказателствата да се номерират и да се ограничат с цветни ограничители, под ръководството на съдията-докладчик и да се изготви отделна електронна папка-опис на доказателствата – е безпрецедентно за българските условия и е индикация за оценка на важността на делото от гледна точка на обществената значимост – все пак става въпрос за здравето на половин милионен град – допълва Екимджиев. Той изрази надежда, че по този начин съдията-докладчик ще има възможност да се запознае не само с всички документи по делото, но и с приложимите европейски правни стандарти (чрез решения на Съдилищата в Люксембург и Страсбург). Така има всички условия да се постанови едно справедливо и юридически издържано решение, смята юристът.

На този етап се очаква да бъде определен – както става ясно от заповедта – на случаен принцип – съдията докладчик. За секретар по делото до приключването му е определена Славка Илиева Савова, която също ще се занимава единствено с това дело до приключването му. Изявления, прессъобщения и пресконференции от страна на Съда ще дава само и единствено Председателят на ОС Смолян.

Очакваният старт на процеса в Смолян не отменя делото срещу Пловдивския Окръжен съд, което Асоциацията на правозащитниците заведе преди броени дни заради забавеното, по думите им, производство до този момент. От Асоциацията претендират за обезщетение от 1000 (хиляда лева). Подробности може да прочетете тук.

Може да харесате още...