Нова оставка – на шефа на Агенцията по храните

vojnovЙордан Войнов подаде оставка като шеф на Агенцията по храните. В писмо домедиите той обясни, че при встъпването в длъжност на служебния министър на земеделието и храните проф. Иван Станков, той е заявил готовността си да напусне поста, но тогава министърът е казал, че не иска да се променя ръководството на агенцията. “Тъй като в момента тече проверка във връзка с подписания договор за изпълнение на дейността дезинфекция на превозните средства, влизащи в страната при граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово, излязох в годишен отпуск, докато приключи проверката. След изказването на служебния премиер Марин Райков, че следва да бъда отстранен заради скандала с дезинфекцията по българо-турската граница, аз депозирам своята оставка като изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните пред министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков,”обясни Войнов. Той е категоричен, че през последните години са зададени правилната посока на работа за контрол и сигурност по цялата верига – от полето до трапезата.

“Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите на нашата страна. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март, т.е. един ден преди встъпването в длъжност на това правителство. Войнов според мен, след като беше помолен от мен да излезе в отпуск, докато тече разследването, би следвало да бъде освободен. Направихме препоръка този договор да бъде прекратен”, каза служебният премиер по-рано през деня на пресконференция цитиран от Агенция Фокус .
Сигнал за злоуботреби по българо-турската граница, където се събирала такса за дезинфекция, подаде Румен Петков в началото на април. Пет дни по-късно Софийска градска прокуратура се самосезира и започна проверка.

Междувременно стана ясно, че се очакват промени в състава на Министерството на икономиката. И така -дали ще е облачно с оставки или облачно с уволнения – предстои да видим.

Може да харесате още...