Отбелязваме деня на Конституцията и празника на българските юристи

temida“Дълбоко вярвам, че високият морал и вярата в устоите на правовата държава и на демократичния ред нямат алтернатива. Нещо повече – тези принципи имат нужда от категорична защита за доброто на всички българи и на общността от демократични държави, към която се числи България.” Това е част от приветствието на президента Росен Плевнелиев към българските юристи във връзка с днешния ден, който се отбелязва като ден на българската конституция и празник на българските юристи.

“Продължавам да смятам, че страната ни има много и прекрасни юристи във всички области на правото. Продължавам да считам, че имаме добри закони, чието съблюдаване обаче не се определя от броя и от темпото на многобройни и дългогодишни реформи. Спазването на законите зависи от волята и от способността ни като общество да защитаваме собствените си постулати и претенция за демократичност! Затова нека да следваме справедливостта на правото и във всичките си действия да се ръководим от Основния закон. Нека да покажем демократичната си култура и умение да виждаме принципите отвъд лозунгите”, подчерта Плевнелиев.

Като припомни, че конституционното управление не е само формално спазване на закона и не означава единствено придържане към правила и процедури, президентът пожела на юристите у нас да прилагат правото мъдро и винаги в интерес на хората.

134 години след приемането на първата българска Конституция, обществото у нас е разделено по въпроса дали основният закон на Държавата трябва да бъде променен или не. Ето защо по време на протестите през февруари, когато гражданската енергия изригна в справедливи протести заради ценообразуването на тока за крайните потребители, мнозина поставиха акцент именно върху идеята за референдум за свикване на Велико Народно Събрание и промяна на Конституцията.

Темата отшумя в предизборното време, в което старите обещания ни заливат от всякъде с нови лозунги, а черният пр е знаме, услужливо развявано от едни от най-масовите български медии.  А може би точно днес е време да се замислим – дали сами не подкопаваме устоите на държавността, с готовност насочвайки оръжие срещу институциите заради безумията на отделни техни представители и чиновници? И не трябва ли да търсим правата си именно чрез закона, а ако той не е достатъчно добър, да настояваме пред депутатите, които избираме, да го променят така, че да служи на хората?

Трябва… затова да помним кой какво е правил в дните преди изборите и мъдро да слушаме кой какво говори в дните до новия вот.

Може да харесате още...